Yunus Tuğrul/Vanolay
Âlimler ve medreseler birliği (İttihadul Ulema) Van Temsilcisi Molla Ali Arslan, bayramların ümmetin kardeşlik, muhabbet, sevinç ve huzur günü olduğunu söyledi.
Bayram arifesinde İLKHA mikrofonuna konuşan İttihadul Ulema Van Temsilcisi Molla Ali Arslan, bayram ümmetin kardeşlik, muhabbet, sevinç ve huzur günüdür, Bayramda müminlerin bir birlerini kucaklamaları, bu güne kadar varsa içlerinde kin, nefret, haset, kibir, riya bunları içinden temizleyip atması lazım. 'dedi.
Bayramın kardeşlik, beraberlik ve şükür günü olduğunu söyleyen Arslan şöyle konuştu: 'Bayram halk diliyle bir sevinç, bir seyahat, bir neşe günüdür. Fıkıh dilinde, İslam kuralın da, bir insan ramazan da oruç tuttuğunda, bayramı Allaha şükür olarak meydana koyar, sevincini bayramda bir şükür olarak dile getirir. Rabbim bana bu ramazanı nasip etti ve ramazan orucunu tuttum, hele ki bu ramazanda 'Leyletül Kadr'e vardım, bu benim için dünyalara bedeldir deyip bayramda çokça şükür etmemiz gerek, bayram aynı zamanda ümmetin kardeşlik muhabbet, sevinç ve huzur günüdür. Bayramda müminlerin bir birlerini kucaklamaları lazım, bu güne kadar varsa içlerinde kin, nefret, haset, kibir, riya bunları içinden temizleyip atması lazım. Biz bir sevinç yaşıyoruz diyoruz ki, Ya rabbim biz senin için bir ay oruç tuttuk, bugün içimizde ne bir kin, ne bir nefret, ne bir haset, ne bir düşmanlık, ne bir kibir hiçbir şey yok yarabbi bunun için sevinçliyiz. Biz bu ramazan ayını kendimiz için bir milat ettik, bizim için bir milat oldu, burada hayata, geleceğe yeni temiz bir sayfa açıyoruz.'
'RAMAZAN BAYRAMI ZALİMLER İÇİN BEDDUA, ZULÜM ALTINDA OLAN KARDEŞLERİMİZ İÇİN DUA GÜNÜDÜR'
Arslan,Bu ramazan ayında fakir ve fukaralar için ne yaptık? Ramazan ayında biçarelere, yoksullara, garibanlara ne yaptık? Ramazan ayı mertlik ayı, huzur ayıdır Bu ramazanda Müslümanların bir birlerine sahip çıkması lazım. Aç olanları doyurmaları lazım. Fakir olanlara yardımcı olmaları lazım, Elbisesi olmayanları giydirmeleri lazım, ağlayan mazlumların gözyaşlarının silinmesi lazım, bir bu ramazan ayında ve bu bayramda neler yaptık? Aynı zamanda bir muhasebe günüdür, bir sene bitti, bundan sonra hayatımızda neler değişecek neler yapıyoruz, neler yapacağız. Eğer bu güne kadar bir şey yapmamış isek bugün Filistin'de, Myanmar'da, Türkistan'da, Suriye'de, Irakta ve dünyanın dört bir yanında, her gün zalimlerin silahlarıyla ama Müslüman kılıklı insanların teşviki ile Müslümanların kanı dökülüyor. Biz bunlar için neler yaptık? Hiç dua ettik mi? En az hiçbir şey yapamasak bile zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz için bir dua ede bilirdik. Eğer maddi olarak bunlara destek olamamışsak ta, manevi olarak onlar için dua ede bildirdik. Zalimlerin helak'ı için beddua ede bilirdik. Eğer bunu yapmamış isek bu bayram gününde bunu yapacağız. 'diye konuştu.
'BU BAYRAMDA BİRLİK OLALIM VE İNSANLIĞA YAPILAN BU ZULMÜ DURDURALIM'
Bütün İslam liderleri ve yöneticilerine Kur'an'ın gölgesinde toplanmaları çağrısında bulunan Arslan şunları kaydetti:
'Bütün Müslüman yöneticilere sesleneceğiz diyeceğiz ki gelin kuran bize yetiyor. Kuran ve sünnet bize yeter. Bize Avrupa'nın kanunları geçmiyor, onlar sürekli fitne çıkarıyorlar. Gelin kuran ve sünnet etrafında toplanalım, bir vahdet oluşturalım, Müslüman ve gayri Müslüman olanları da zulümden kurtaralım. Bütün insanlar ve öncelik alimlere çağrımız budur. Âlimler çekinmesinler, hakkı söylesinler, alimler öncü olsunlar, önder olsunlar halk için, onlar ellerini vicdanlarına koysunlar biraz cesaretlensinler, cesaretlerini toplasınlar, halkın karşısına çıkıp halkı hakka, adalete teşvik etsinler. Bizim asıl manada bayram gördüğümüz huzur bulduğumuz, bulacağımız nokta budur, alimlerin çıkıp hakkı haykırması, ümmetin bayramıdır. Peygamber efendimiz (sav) getirdiği dini olduğu gibi alıp gelecek asra yetiştirmek için çaba gösterirse alimler işte bizim bayramımız o gündür. Bizim alimlerimiz kuran ve sünnet metodu üzerinde hem kendileri aydınlansınlar, emde insanları aydınlatsınlar. İnsanları hakka, hakikate, Kur'an-a ve sünnete teşvik etsinler. Âlimler kuran ve sünnetin etrafında toplandıkları sırada elbette bu halkın gençleri de, bu halkın yaşlıları da, bu halkın orta yaşları da, erkeği de, kadını da, esnafı da her kes huzur bulacak ve rahat edecek asıl bayram günü de o gün olacaktır.'
'GELİN BU BAYRAM KUR'AN-I HÂKİM KILALIM'
Kur'an-ı Kerim nazil olmadan önceki zulüm ve işkenceleri örnek vererek zamanımızda da aynısı yaşanıyor diyen Arslan, 'Ramazan öyle bir aydır ki o ayda kuran nazil olmuştur. Kuranın nazil olması ne anlama geliyor? Kur'an-da önce zaten halk arasında zulüm, yanlışlıklar, kötülükler, istilalar vardı, kuran geldi bunların tümünü sildi süpürdü gitti. Adaleti ilahiyi tesis etti. Bizde bunu diyoruz gelin Kur'an yeni nazil oldu, şehri kuran budur, Kur'an yeni nazil oldu. Gelin bu bayram Kur'an-ı hakim kılalım, yöneticiler de dahil, alimler de dahil. Kur'an-ı hakim kılıp, insanlara öncü olalım, inşaları ahirete teşvik edelim, dünyada bazı insanlar bizleri mala, mülke teşvik ede bilir ama bunlar geçicidir. Her şeyin hazinesi Allah'ın yanındadır. Madem bu ay Kur'an ayı, gelin bizler Kur'an-ı hakim kılalım malda bizim Olur, mülkte bizim olur, Allah her şeyi bizim hizmetimize sunar, çünkü Allah bütün kainatı, insanlığın, insanların hizmetine koymuştur. Bizler ne yapıyoruz ama o Kur'an'ın kanunlarını dışlamışız ve mal mülkün emrinde girmişiz, mal ve mülk bizim emrimizde değil, biz onun emrinin altındayız, ona kölelik ediyoruz. Ona hizmetkarız, işte bu yalın bir şeydir. İnşallah rabbimizden dileğimiz, bu bayram bizim için bir milat, bir miat olacaktır ve bu milatta hakikati söyleyeceğiz, yaşayacağız ve yaşatacağız. İnsanlara örnek, önder model olacağız, Allah'ın izinliyle o şimdiye kadar ağlayan insanlar, bu günden sonra o gözyaşlarını temizleyecekler silecekleler, Kur'an sevinciyle bayramlarını yapacaklar, rabbim bu bayramı bütün ümmeti İslam için hayırlara vahdete, kardeşliğe vesile eylesin inşallah. 'şeklinde konuştu.