Daha önce de evlilik konusunda bir yazı kaleme almıştım. Böyle devam ederse evlilik konusunda daha çok yazı kaleme alacağız. Çünkü evlilik müessesesi neslin devamı açısından oldukça önemlidir. Böylesi bir öneme sahip olan evliliğin zorlaştırılması ve dolayısıyla gençlerin evlenmekten korkar hale gelmesi ise neslin devamlılığını nicelik ve nitelik itibariyle riske atmaktadır. Neslin devamı risk altında ise söz konusu memleketin de geleceği risk altında demektir. Çünkü ülkelerin güç unsurlarından bir tanesi de nüfuslarıdır yani neslin devamlılığıdır.

Evliliklerin zorlaştırıldığı bu süreçte evlilik çağındaki hangi genç ile konuşursanız konuşun tek yakındığı husus, evliliğin maddi külfetinin çok ağır olması ve dolayısıyla evlenmekten çekinmeleri olacaktır. Neslin devamlılığı açısından bu kadar önemli olan ve fıtri bir ihtiyaç olan evlilik çoğu genç için hayal olmuş. Hatta bazı gençler evliliği hayal bile etmiyorlar. Çünkü hayali de pahalı!

Evliliklerin günümüzdeki zamların etkisiyle de zorlaştığı bir hakikattir. Evlilik çağındaki gençler evli kimselerin geçim sıkıntısı çektiğini görünce ve özerine de zamlar eklenince evlenmemeyi kendisi için daha hayırlı görüyor. Bunun yanında kız tarafının anlamsız istekleri de gençlerin evlilikten soğumasına sebep oluyor. Kızın annesi sözde, kızının iyiliğini düşündüğünü ve isteklerinin bundan kaynaklandığını dile getiriyor. Ama gelin görün ki damadı olacak kişiyi ve dünürlerini hiç düşünmüyor. Kızının mutluluğu, kızı için istediklerinde değil kızına talip olan damadın ahlakıyla ve dindarlığıyla alakalıdır. Yani anlayacağınız kızının mutluluğunu yanlış yerde arıyor ama bulamıyor, bulamaz da…

Evliliklerin önünü açma noktasında küçük çapta da olsa iyi gelişmeler oluyor ve inşallah olmaya devam eder. Konu ile ilgili olarak Hakkâri’nin Çukurca ilçesinin bir köyünde bir girişimde bulunuldu. Cevizli Köyü ileri gelenleri 2022 yılından itibaren uygulanmak üzere düğün ve taziye organizasyonları konusunda 19 maddelik yeni kararlar aldı.

Alınan kararları yazmak istiyorum;

1-düğünler bir gün sürecek

2-Nişan töreninde gelin ve damat için hazırlanan şatafatlı damat- gelin köşesi gibi fuzuli harcamalar kaldırılmış.

3-kına gecesi merasiminde damat ve gelin tarafı beraber kutlama yapacak. Ayrı yerlerde kutlama yapılmayacak.

4-düğün gününde damat ve geline takılan takılar kaldırılmıştır. Bunun yerine sadece hediye atılacaktır.

5-geline alınan altınlar yedi altından fazla olmayacak. Ailesi isterse düğün sonrası istediği kadar alabilecek

6-il dışından alınan gelinlerin olduğu düğünlerde; gelin almaya ailesi ve sınırlı sayıda akrabası katılacak

7-düğün sabah saat 10.00’da başlayacak, saat 19.00’da bitecek

8- gelinlik ve kuaför uygulaması kaldırılacak yerine yöresel kıyafetler kullanılacak

9-düğünde atılan hediyeler düğün sonrası okunmayacak. Düğün sahibi tarafından bilinmesi yeterli olacak

10-kadın –erkek ayrı yerlerde olacak şekilde düğün yapılacak.

11- düğünlerin yarım güne inmesi ihtimalini de değerlendirileceği

12- çalgı sesi düğün alanıyla sınırlandırılacak

13-gelin ve damat için verilen hediyeler hediye sahibinin bütçesine uygun olacak

14-kurallara aksi davranan kişilerin düğününe gidilmeyecek.

15-kına gecesinde damat tarafına atılan hediye ayrım yapılmadan kız tarafına da atılacak

16-damat ailesi tarafından hazırlanan takılar düğünde ilan edilmeyecek

Kalan iki madde de taziyeler ile ilgili olduğu için yazmadım.

Doğrusu böylesi bir girişim umut vericidir. Her ne kadar köyle sınırlı kalsa da örneklik teşkil etmesi açısından oldukça önemlidir. Makul olan da sünnete uygun olan da evliliğin kolaylaştırılmasıdır. Sünnete aykırı olan hiçbir şey insanları memnun etmez aksine huzursuz ve mutsuz eder. Bu konuda cevizli köyü sakinlerine ve ileri gelenlerine teşekkür etmek gerekir. tabi böylesi bir uygulama köylerinin kızlarına talip olacakları da artıracak…