‘Bugünün küçükleri yarının büyükleridir.’ Bu söz toplum için oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılmasının sebebi, doğru bir cümle olduğundan ve küçüklerin gelecek açısından çok önemli bir yere sahip olduğundandır. Yarının büyükleri olan çocuklarımız, yarınımızın huzurlu ya da kaosun hüküm sürdüğü bir yarın olması açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Yine bir toplumun geleceğinin nasıl olduğunu merak ediyorsak mevcut toplumun gençlerinin ne halde olduğuna bakmak lazım. Gençler nefsine düşkün ve ahiret endişesi taşımayan bir ahlaka sahipse o toplumun geleceği karanlık ve bunalımın hâkim olduğu bir gelecek olacaktır.

Geleceğimiz açısından bu denli önemli olan çocuklarımızın eğitimi bizim için en hassas olmamızı gerektiren bir meseledir. Çünkü çocuğun aldığı eğitim gelecekte nasıl olacağı hususunda ciddi bir etkiye sahiptir. Bu konuda anne ve babalara önemli sorumluluklar düşmektedir. Anne ve babalar çocuklarını okula göndermekle görevlerini yerine getirmiş olmazlar. Daha doğrusu asıl işleri çocuğu okula gönderdikten sonra başlıyor. Çünkü okula gönderdikten sonra çocuğun eğitimini takip etmek gerekir.

Evet çocuğumuzun eğitimi için oldukça önemli olan ‘seçmeli ders’ hususu birinci derecede anne ve babaları ilgilendirmektedir. Çünkü çocuğun bu konuda bilgisi olmayabilir. Bunun için anne ve babalara bazı tavsiyelerim olacak;

-Seçmeli dersler için belirlenen tarihleri iyi bilip takip etmek gerekir. İkinci dönem seçmeli dersler için tarihler şubatın yedisine kadar ertelendi.

-Bu konuda bilgi sahibi ve tecrübeli öğretmenlerden ve çevremizdeki eğitimci kişilerden istifade etmek gerekir.

-Seçilecek derslere de dikkat etmek gerekir. Bu konuda şu derslerin seçilmesine özen gösterilmelidir; Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hz. Muhammed’in (sav) Hayatı isimli dersler öncelenmelidir. Bunun yanında Kürtçe ve Zazaca derslerinin de seçilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü yaşadığımız bölge Kürtlerin ve Zazaların yoğunlukta olduğu bir bölgedir. Ama bölgenin yeni nesil çocuklarının çoğu ana dillerini konuşamıyor. Bu çoğunluğun minimize edilmesi açısından Kürtçe ve Zazaca derslerinin çocuklarımız tarafından seçilmesine de özen göstermeliyiz.

-Okula gönderilen çocuklarımız bir şekilde diğer alanlarla ilgili dersleri talim etmektedirler. Seçmeli derslerin içerisinde Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammed’in (sav) gibi derslerin olması çocuklarımızın dinini ve diyanetini öğrenmeleri açısından oldukça güzel bir imkandır. Kürtçe ve Zazaca dersleri çocukların dillerini daha sağlam bir şekilde öğrenmeleri açısından güzel bir imkandır. Çünkü Allah (cc) Rum süresinin 22. Ayetinde;“O'nun varlığının ve kudretinin delillerinden biri de: Gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin farklı olmasıdır. Elbette bunda bilen ve anlayan kimseler için ibretler vardır.” Buyurarak dillerin de ayetlerinden olduğunu bize haber vermiştir.

Her seçimimizde İslami hassasiyetimizi gösterdiğimiz gibi seçmeli ders konusunda da bu hassasiyetimizi muhafaza etmeliyiz. Bu davranışımız dahi çocuklarımız için güzel bir örnek olacaktır.

Seçilen derslerin çocuklarımız hakkında hayırlı olması temennisiyle Allah’a emanet olun…