Hz. Ali’nin (ra) şöyle bir sözü rivayet edilir; ’’ bir insanın topluma tama manada faydalı olabilmesi için kendisinde iki özelliğin mevcut olması gerekir. Bunlardan biri alanında uzman olmak diğeri ise dindar olmaktır.’’ İlmin kapısı olan Hz. Ali, ilmin kapısı olduğunu bu isabetli sözüyle yine ıspat etmiştir. Çünkü mevcut zaman içerisinde yaşanılan birçok sıkıntının sebebi, iş başındaki insanların Hz. Ali’nin değindiği iki hususun kendilerinde beraber bulunmamasıdır. Bu iki husus iş başındaki insanlarda cem olmadığı müddetçe işler hep yarım kalacak ve toplum tam manasıyla kendilerinden fayda görmeyecek aksine zarar görebilir.

Bizler günlük hayatta hangi kuruma gidersek gidelim, bu iki üzelliğin kendinde mevcut bulunduğu kişileri ararız ve işelerimizin onlar tarafından giderilmesi isteriz. Örneğin, tedavi olmak üzere hastaneye gittiğimiz zaman bizleri muayene eden dokturun alanında uzman olduğunu görürüz ama müslüman olduğu halde islam’ı hayatında yaşamadığına şahitlik ederiz ve deriz ki keşke alanında uzman olduğu gibi islam’ı da hayatında tatbik etseydi de topluma tam manasıyla faydalı olsaydı. Tabi bu örneğin tam terisi de düşünülebilir yani muayene olduğunuz dokturun dindar olduğunu gördünüz ve buna sevindiniz ama gelin görün ki dokturunuz alanında uzman değildir. Böyle bir durumda da deriz ki; keşke alanında uzman olsaydı da topluma daha faydalı olsaydı.

Evet, günümüz gençlerini bu mantıkla yetiştirmeliyiz. Çünkü geçen zaman bunu bize manen söylüyor. Yani birilenin gelip bizlere her konuda nasihat etemsine gerek yoktur. Çünkü geçmiş ile irtibatı olan her kes geçmişte meydana gelen olumsuzlukların sebebini de bilir ve ona göre eksikliklerini giderebilir. Geçmişte meydana gelen olumsuz durumların sebebi alanında uzaman olmamaktan kaynaklanıyorsa acilen bu duruma müdahale edip işi alanında uzman olan kişilere vermeliyiz. Ya da gerçekleşen olumsuzluk uzman ama dindar olmamaktan kaynaklanıyorsa uzman kişilerin bu konda kendilerini muhasebe etmeleri gerekir aksi halde toplum tam manasıyla kendilerinden istifade etmez. Nitekim söz konusu kişilerde yaptıkları işte topluma faydalı birer birey olma hedefi var olması gerekir.

Bu konuda bilhassa günümüz gençleri tayakkuzda olmalıdır. Çünkü geleceğin yetişkinleri onlar olacaktır. Madem geleceğin yetişkinleri onlar olacak, o zaman kendilerini bu konuda iyice yetiştirmelidir. Aksi halde gelecekten ne onlar gereği gibi faydalanır ne de onların çocukları. Bu iki özellik yani kendi alanında uzman olmak ve dindar olmak kuşun iki kanadına benzer ki kuş iki kanadı olmadan uçamaz, uçmaya çalışsa belki sağlam kanadından da olabilir.

Devlet de bu hususu göz önünde bulundurursa daima huzurlu ve refah seviyesi iyi bir toplum karşılarında bulacaktır ki halkın devletten talebi de bu iki özelliği kendinde barındıran insanların iş başına gelmesidir. Şüphesiz ki işin ehli olan insanların işin başında olmaları devletin huzur içinde ilerlemesinin en önemli etkenidir.

Alanında uzman ve dindan bir nesil olma dileğiyle… Allah’a emanet olun