Irkçılık ne İslami nede insani bir haslet değildir diye mevcut tartışmalara itiraz etseniz, muhtemelen andımızı savunan hiç kimsenin ırkçılığı kabullendiğini göremeyiz diye düşünüyorum. Ama gelin görün ki 1933 yılında kırklı yaşlarda bir zatın kaleme aldığı metin seksen yıldır küçücük çocuklara mahiyetini bilmedikleri halde boğazlarını çatlatırcasına söyletmeye devam edildi.

Peki, bu “andımız” denilerek ülkede yaşayan farklı milletlerdeki insanların düşüncelerinde adeta ipotek altına alarak, meşrulaştırılmaya çalışan ırkçı metin mimarı kimdir diye insan merak ediyor.

Öyle ya ülkede yazılıpta değişmeyen acaba kaç tane metin vardır?

Anayasa bile dört, beş kez değişmişken, bu ırkçı metin en azından zaman ilerledikçe değiştirilmesi hiç mi akla gelmedi. Çünkü bu ırkçı metinin mimarı olan şahıs, bu metni Cumhuriyetin kuruluşunun Onuncu yılı Münasebeti ile kaleme alınmış, fakat daha sonra kemalizimle özdeşleşecek olan yeni Devletinin onbirinci yılının göremeden kırkbir yaşındayken ölmüştür. Irkçı metnin mimarı olan Reşit Galib’in tek icraatı buda değildir. Ülkedeki Müslüman millete on sekiz yıl boyunca dayatılan Türkçe Ezanın da, Türk Tarih tezininde, Üniversiteleri alt üst eden reforumunda, Ülkenin Tarihine kara leke olarak geçen İstiklal Mahkemelerinde verilen kararlarında ve daha birçok tartışmalı uygulamanın altında onun imzası vardı. Reşit galib’in Ortaya koyduğu uygulamaları bakınça yaşını bilmesek her halde Seksen, Doksan yıl ömür yapmıştır diye düşünüyordur insan. Gerçi yaşı olmasa bile yazdığı metin tam seksen yıl ülkede hüküm sürmeye devam etti. Nihayet yıl 2013’e geldiğinde medeni hiçbir ülkeye yakışmayan bu metin kaldırılarak küçücük çocuklara yapılan bu manevi işkenceden de kurtarmış oldu. Lakin yine birilerinin ırkçılık damarları tuttu ve 2018’de danıştaya dava açarak yürütmeyi durdurdu. Enson geçen hafta verilen kararlarda yürütmeyi durdurma kararı iptal edilerek tartışmaya son nokta konulmak istendi. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ilgili şöyle bir açıklamada bulundu; “Tek parti CHP'si döneminde başlatılan uygulamayı hala sürdürmeyi çalışmak yanlıştır. Andın ilk halini Türk Ocaklarını kapatmasıyla, üniversitelerini perişan etmesiyle bilinen tıp doktoru Reşit Galip yazmıştır. Türkçe ezan zulmünün de mimarıdır. Milletimizin en etkili andı İstiklal Marşı'dır. Bunun dışına bir and tanımıyoruz, tanımayacağız” Dedi. Fakat buna rağmen tartışmalar bir süre daha devam edeceğe benziyor. Merhum Cemil Meriç'in veciz bir şekilde ifade ettiği üzere;

Yaşayanları yöneten ölülerdir. Demek ki öldürülmesi gereken ölüler de var.