Geçen haftaki yazımızda namazı bozan hususlara değinmiştik. Bu hafta ise nafile namazlara yani sünnet namazlara değineceğiz.

Nafile, farz ve vacip yerine getirildikten sonra onlar dışında daha fazla sevap elde etme amacıyla yapılan ilave ibadeti ifade eder. Nafile ismi verilen bu sünnet namazlar Müslüman kişinin üzerine farz olmayıp yapıldığında kişinin Allah katındaki değerinin artmasına vesile olur. Bu ibadetler Peygamberimizin (sav) ümmetine emanet olarak bıraktığı ve ümmetin ıslahı açısından son derece önemli olan kutsi ibadetlerdir.

A) Revatip sünnetler; beş vakit farz namazlara bağlı olarak kılınan ibadetlere denilir. Bu namazların bazıları müekked bazıları ise gayr-i müekked olarak bilinmektedir. Şimdi müekked olanları ele alalım;

1-Müekked sünnetler; Sabah, öğle, akşam ve Cuma namazının sünnetleri ile yatsı namazının son sünneti müekked sünnetlerdendir. Bu ibadetlere müekked isminin verilmesinin sebebi, Peygamberimizin sürekli olarak kıldığı bazen terk ettiği namazlar olduğundandır.

Şafi mezhebine göre müekked sünnetler sabah namazının farzından önce iki, öğlenin farzından önce ikişer, akşamın farzından sonra iki ve yatsının farzından sonra iki olmak üzere toplam 10 rekâttır. Cuma namazının farzından önce ve sonra kılınan iki rekât sünnet de bu kapsama girmektedir.

2- Gayr-i Müekked Sünnetler; ikindi namazının sünneti ile yatsı namazının ilk sünneti gayr-i müekkeddir. Bu namazlara gayr-i müekked isminin verilmesinin sebebi, Peygamberimizin (sav) bazen kılmış bazen de kılmamış olmasındandır. Şafi mezhebine göre, öğlenin sünnetlerini dörder rekât kılmak ikindinin farzından önce dört rekât, akşamın farzından önce iki rekât namaz kılmak gayr-i müekked sünnet sayılmıştır. Cuma namazının sünnetlerini dörder rekât kılmak da böyledir. Hanefilerden farklı olarak şafilerde, yatsının farzından önce dört rekât sünnet yoktur. Buna mukabil yine Hanefilerin tersine olarak akşam namazının farzından önce iki rekât sünnet kılmak vardır.

Peygamberimizin sünnetine uygun bir şekilde yaşamak, dünyamız ve ahretimiz açısından son derece önemlidir. Çünkü Allah Teala Ahzab suresi 21. Ayet-i kerimesinde;” Muhakkak ki Allah’ın resulünde sizin için güzel bir örnek vardır.” Diye buyurmuştur. Buradan da anlaşılıyor ki Hz. Muhammed’in (sav)sünnetine uymak tavsiye ettiği ibadetleri yapmak bizim için Ahiret reçetesi hükmündedir ve bu reçete olmadan imtihanı geçmek mümkün değildir. Çünkü onun yolu cennetin yoludur onun yolunda yürüyen cenneti hak etmiş olur. Bu vesileyle bugün idrak edeceğimiz mevlit kandilinin ümmeti Muhammed’e hayırlar getirmesini cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Allah’a emanet olun…