Yusuf TÜRK
Bu haftaki yazımızda namazı bozan hususlara değineceğiz. Öncelikle şu hususu iyi kavramalıyız; Yaptığımız iş, ister dünyevi ister uhrevi olsun, mutlaka bir düzen ve tertip ile yapılmalıdır. Aksi takdirde yaptığımız işten verim alamayız. Dünyevi iaşemizi temin etmek için herhangi bir işyerinde çalıştığımız zaman o iş yerinin bir disiplin içerisinde olduğu ve çalışan her elemanın bir işinin olduğunu görürüz. Çalışan elemanlardan herhangi bir tanesi mevcut disipline aykırı davrandığı zaman iş yeri sahibi tarafından hemen uyarılır. Uyarılan işçi de bu vesileyle kendine çeki düzen verir.
Bizler nasıl ki dünyevi işlerimizden fayda görmek ve verim almak için bir disipline ihtiyaç duyuyorsak uhrevi işlerimizde de daha itinalı davranmalıyız. Nasıl ki dünyevi işlerimizde yaptığımız ihmaller ve hatalar işin verimsiz olmasına hatta işten çıkmamıza sebep oluyorsa ibadetlerde de bazı ihmal ve hatalar söz konusu olduğu vakit ibadetten fayda hâsıl olmaz hatta ibadet kabul olmayabilir de. Bu açıdan, hangi ibadeti yapıyorsak o ibadetin kurallarına riayet ederek yapmalıyız ki ibadetten fayda görelim.
Bu ön açıklamadan sonra namazı bozan hususlara geçebiliriz. Namazı bozan hususlar şunlardır;
1-Namazda bilerek konuşmak
2-Namaz fiillerinden olmayan bir hareketi peş peşe üç defa yapmak.
3-Namazda iken abdestin bozulması.
4-Namazda iken avret yerinin açılması.(diz ve göbek arasının açılması)
5-Vücuda necasetin(pislik) bulaşması.
6-Namazdan çıkmaya niyet etmek.
7-Kıbleden başka tarafa dönmek.
8-Namazda iken bir şey yiyip içmek.
9-Namazda iken kahkaha ile gülmek.
Hanefilere göre namazı bozan hususlardan bazıları şunlardır;
1-Namazda konuşmak.
2-Yönü kıbleden çevirmek.
3-Bir şey yiyip içmek.
4-Amel-i kesirde bulunmak yani namazda yapılmaması gereken hareketleri çok yapmak.
5-Gülmek. (kendisinin duyacağı kadar gülmek sadece namazı bozar.)
6-Selam vermek, selam almak, dünya ile ilgili bir husustan dolayı ağlamak, ah, of demek, inlemek, özürsüz öksürmek, bir şeye üflemek…
Allah-u Zülcelal mu’minun süresinin ikinci ayet-i kerimesinde şöyle buyuruyor; “ onlar ki namazlarını huşu(Allah’tan korkarak) içerisinde kılarlar.” Yukarıda değindiğimiz hususlar namaz kılarken haz almamıza vesile olacak olan huşunun elde edilmesi açısından çok önemlidir. Namazı huşu ile kılmak mü’min olmamızın bir gereğidir. Namazı huşu ile kılanların sayısının artması dileği ile…
Allah’a emanet olun