Yusuf Türk
Bir önceki yazımızda temizliğin önemine binaen yazı kaleme almıştık. Bu hafta da temizliğin fıkhi yönüne dikkat çekmeye çalışacağız. Öncelikle temizleme vasfını taşıyan sulara değinelim; temizleme vasfını taşıyan sular yedi kısımdır;1-yağmur suyu, 2-deniz suyu, 3-ırmak suyu, 4-kuyu suyu, 5-nehir suyu, 6-kar suyu, 7-dolu suyu.
Yağmur suyu: Yağmur suyunun temizliği ile ilgili Allah Teâlâ şöyle buyuruyor;’’Onunla sizi temizlemek için gökten size su indirdik.’’(Enfal-11) Bu ayet-i kerimeden de anlaşıldığı üzere yağmur suyu temizleme özelliğine sahiptir. Allah Teâlâ yağmur ile yeryüzündeki her canlıya büyük bir lütufta bulunmaktadır. Büyük bir nimet olduğunu anlamak için kendimize şu soruyu sorsak yeterli olur kanaatimce; Yağmur yağmaz ise ne olur? Varın bu soruya siz cevap verin…
Deniz suyu: Deniz suyu hakkında peygamber efendimize sorulunca;’’O, öyle bir şeydir ki, suyu temiz ölüsü helaldir’’(Tirmizi)şeklinde cevap vererek deniz suyunun da temizleme vasfının olduğunu bize beyan buyurmuştur. Yağmur suyu önemli olduğu gibi deniz suyu da önemli olup büyük bir nimettir. Ne yazık ki bugün, büyük bir nimet olan deniz suyunun kıyısına mahremiyetin ve hayânın sıfır olduğu plajlar ve kafeler inşa edilmiş durumda. Bu, nimetin nefsin istek ve arzularına göre muamele bulması anlamına gelip şu ayet-i kerimenin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır;’’Muhakkak ki İnsan, rabbine karşı çok nankördür.’’(adiyat-61)
Kuyu suyu: Dediler ki; Ey Allah’ın resulü sen Buda’a kuyusundan abdest alıyorsun oysa içinde insanların, adet gören kadınların ve cünüp olan kimselerin bıraktıkları pislikler vardır. Bunun üzerine peygamberimiz;’’Su temizdir. Hiçbir şey onu pisletemez.’’(Tirmizi) Söz konusu sular hakkında ileriki yazılarımızda daha detaylı bilgi verilecektir.
Irmak ve pınar suları, kuyu suyunun hükmündedir.
Kar ve Dolu suyu: Ebu Hureyre diyor ki;’’Peygamber efendimiz namaza durduğu vakit tekbir aldıktan sonra kıraate başlamadan önce azıcık beklerdi. Dedim ki; Ey Allah’ın resulü beklerken ne okuyorsunuz? Buyurdular ki; Şunu okuyorum;’’Ey Allah’ım! Şark ve ğarbı birbirinde ayırdığın gibi beni de hatalarımda uzaklaştır. Ey Allah’ım! Beyaz elbise kirden temizlendiği gibi beni de günahlarımdan temizle. Ey Allah’ım, kar ve dolu (suyu gibi saf bir) suyla günahlarımı yıka’’(Buhari)
Temizleme vasfına sahip olan suları delilleriyle sunmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda kullanım durumlarına göre suların kısımlarını değerlendireceğiz… Allah’a emanet olun