M.Ali Doyar
Allah'ın adıyla
Bir Müslümanın, her şeyden önce sağlam bir imana ve doğru bir akideye sahip olması gerekir. Çünkü Müslü-man için iman, bütün salih amellerin başıdır. Sağlam bir imana ve doğru bir akideye sahip olmayan biri İslami bir yaşantıya sahip olamaz.
Bu yüzden bu yazımızda iman konusunu ele alacak ve imanın şartlarında ifade edilen hususiyetleri özlü bir şekilde işleyeceğiz.
Cibril hadisi diye meşhur olan hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: 'İman; Allah'a, meleklerine, kitaplarına, Peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah tarafından yaratıldığına inan-mandır' (Buhari–iman, Müslim–iman, Ebu Davud–sünne).
A –ALLAH'A İMAN
'Biz senden evvel hiçbir peygamber göndermedik ki, ona şöyle vahyetmiş olmayalım: Gerçek şudur ki, benden başka hiçbir ilah yoktur. O halde bana ibadet edin' (Enbiya, 25)
'Oysa onlar, tek olan bir İlah'a ibadet etmekten başkasıyla emrolunmadılar. O'ndan başka ilah yoktur. O, onların ortak koştukları şeylerden münezzehtir. ' (Tevbe, 31)
İlah; en genel anlamıyla kendisine tapılan mabud demektir. Kur'an–ı Kerim'de ilah kelimesi iki manada kul-lanılmıştır. Birincisi; hak olsun batıl olsun, ayırım yapıl-maksızın, insanların kendisine tapındığı şey anlamında mabud. İkincisi; gerçekten ibadete layık olan varlık anla-mında hak mabud.
Uluhiyetin aslı otoritedir. O halde İlah; otorite sahibi olarak görülen, otoritesi kabul edilip geçerli sayılan, otori-tesine boyun eğilen güç, otorite demektir.
O halde Allah'a (cc) iman etmek demek; Allah'ın var olduğuna, bir olduğuna, eşi ve benzerinin bulunmadığına, kainatı ve içindekilerini yoktan var ettiğine, onları yaşatıp, gözetip idare ettiğine tereddütsüz bir şekilde inanmak ve kalben tasdik etmekle birlikte, bütün emir ve yasaklarına, gönderdiği ilahi kanunlara ve seçtiği İslam dinine inanmak, boyun eğip itaat etmek demektir.
Allah'a (cc) iman etmek demek; O'ndan başka hiçbir şeyi ilah görmemek demektir. Çünkü tek ilah O'dur. Yara-tan ve idare eden O'dur. Bütün kainata bir düzen verdiği gibi insan hayatını da düzenleyen O'dur. Gönderdiği ilahi din ile insan hayatına bütünüyle şekil vermektedir.
Dolayısıyla boyun eğilecek ve itaat edilecek tek otori-te O'dur, ibadet edilecek tek mabud O'dur. O'ndan baş-kasına ibadet edilmez.
B –MELEKLERE İMAN
Meleklere inanmak, imanın bir şartıdır, onları inkar etmek ise küfürdür. Kur'an ve hadiste meleklerin varlığından ve bir takım özelliklerinden bahsedilmiştir.
'Peygamber ve Mü'minler, ona Rabb'inden indiri-lene inandı. Hepsi Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandı. ' (Bakara 285)
'Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamber-lerini ve ahiret gününü inkar ederse, şüphesiz derin bir sapıklığa sapmıştır. ' (Nisa 136)
Kur'an'ı Kerim ve hadislerde meleklerle ilgili ifade edilen özelliklere inanmak gerekmektedir. Bu özellikler şunlardır:
Melekler;
–Allah'ın (cc) yarattığı şerefli kullardır.
–Dişi ve erkek olarak cinsiyetleri yoktur.
–Yemezler, içmezler, uyumazlar ve evlenmezler.
–Günah işleme özellikleri yoktur, Allah'ın (cc) emret-tiklerini yaparlar ve ona ibadet ederler.
–Nurdan yaratılmışlardır ve (Allah dilemedikçe) insan gözü onları göremez.
–Vahiy, tabiat, ölüm, cennet–cehennem, amelleri yazma katipliği, muhafızlık, murakıblık, sorgu vs gibi işlerle görevli olanlar vardır.
Meleklere iman; İslam dininin inanç sistemi içinde önemli bir yer tutar.
Çünkü melekler; Allah'ın (cc) insanlara bir lütfu ve keremi olan peygamberlik müessesesinin temeli olan vahyin elçileridir,
Kainatın nizam ve intizamını Allah'ın (cc) emrettiği şekilde sağlamakla vazifeli şerefli kullardır,
İnsanları koruyan, onlara hayır ve iyiliği ilham eden, yaptıkları işleri yazan nurani varlıklardır,
Mü'min kullara dua edip af ve mağfiret dileyen faziletli varlıklardır,
İslam düşmanlarına karşı mücadele ve savaşlarda Allah'ın (cc) izniyle Mü'min ve Müslüman kullara yardım ve destekte bulunan aziz varlıklardır.
Allah'a emanet olun.