Türkiye İstatistik Kurumu Van Bölge Müdürü Özer Coşkun tarafından, 2017 yılı Van ilimizin göç istatistikleri açıklandı. Van ilimizin Türkiye geneli Ağrı ilimizden sonra en çok göç veren il olması dikkatimden kaçmadı.

2017 yılında maalesef 50 bin civarında Vanlı hemşerimiz memleketini terkedip, farklı illere göç etmiş durumda. Van ile ilgili bu verinin altında aslında birçok neden saklıdır.
Çünkü insanlar memleketlerini, doğdukları toprakları hiç bir neden olmadan kolay kolay terketmezler.

50 bin Vanlı kardeşimiz evini barkını, akrabasını, dostunu terk etmişse demek ki bu duruma kendisini iten önemli sebepler vardır.
Kürdistan toprakları ve bu topraklarda yaşayan halklar, tarih boyunca çok acılar yaşamış. Büyük güçlerin çekişmesine ve savaşlarına şahit olmuşlar. Çoğu kez kendilerinin olmayan savaşlara mecbur kalmışlar. Neticede kan, gözyaşı ve sürgün, hicret paylarına düşmüş. Yaban ellerde açlık, hastalık, hakaret ve tarifi olmayan büyük acılar yaşamışlar.

Yakın tarihte de -doksanlı yıllarda- devlet içerisinde ve dışında karanlık güçler, bölgede oluşturdukları bilinçli şiddet olaylarından dolayı, yüz binlerce Vanlı'nın memleketinden göç etmesine zemin hazırlayıp, sebep oldular. Hakeza, Ekim 2011 yılında yaşanan büyük deprem afeti ve üzerine yaşanan 6-8 Ekim olayları, adeta Van'ımızın ve Vanlı'nın belini bükmüş Van-Vanlı darmadağın olmuş, Türkiye'nin farklı illerine yerleşmek zorunda kalmıştı.

Yukarıda bahsettiğim göçlerde, gerçekten Vanlı'nın göç için geçerli mazereti vardı. Ama halen şehrimizden göçün devam etmesinin nedeni kanaatimce sadece ekonomiktir.
Bu durumu Van'ın iktidar partisinden olan milletvekillerinin ve Vali Beyin gözardı etmemeleri gerekmektedir.
Yönetimini ellerinde tuttukları güzelim Van'dan, ekonomik nedenlerden dolayı oluşan göçü engellemeleri için devletin kendilerine sunduğu tüm imkanları halk için seferber etmekten çekinmemelidirler.
Ülkedeki bu şartlarda Van'ımızda yaşanan bu göçler gösteriyor ki Van'ımızın en büyük sıkıntısı ekonomik sıkıntılardır. Sermaye sahibi Vanlı iş adamları da memleketimizde istihdamın oluşması için Vanlı'dan elde ettikleri sermayeyle, yatımlarını Van'ımıza yapmalıdır. Hatta batı illerindeki yatırımlarınıda memleketimize kaydırmaları, belki insanı bir sorumluluklarıdır, diye düşünmekteyim.

Diğer taraftan memleketini terkedip, batı illerine göç eden Vanlı hemşerilerim de belki oralarda para kazanmaktadır. Zaten para, insan ve insanın değerlerini koruması için bir araç değilmidir?
Üzülerek belirteyim ki gurbetteki bazı Vanlı hemşerilerim maalesef kazandıkları parayla geri getirilemeyecek manevi ve kültürel değerlerini kaybetmektedirler.
Ben buradan çok gezmiş bir kardeşiniz olarak diyorum ki, geçim sıkıntısından dolayı kimse memleketini terk etmesin. Emin olun ki memlekette geçim sıkıntısı yaşansa bile, İnsan memleketinde daha değerlidir. Hem kendisinin hem de ailesinin Manevi ve Kültürel değerlerini de daha kolay koruyabilmektedir. O yüzden taş yerinde ağırdır dedim.

Son olarak, güzel Vanlı'larımızın, güzel Van'ımızdan ekonomik nedenlerden dolayı ayrılmamaları için iktidarın idarecilerini ve Vanlı işadamlarını istihtam alanlarını oluşturacak yatırımlar hususunda, tekrar duyarlı ve fedakarca davranmaya davet ediyorum.