Allah'ın adıyla!
İslam; tevhid dinidir, başıboşluğu, dağınıklığı, bireyciliği ve kopukluğu kabul etmez. Aksine, Müslümanlar arasında birliği emreder. Müslümanları birçok yönden birbirlerine bağlayarak kenetler, onları teşkilatlandırır ve örgütlü bir toplum yapar.

Teşkilat; inanç, amaç ve hedefleri aynı olan insanların oluşturduğu örgütlü yapıdır. Bu açıdan bakıldığında, İslam; içtimai açıdan kamil bir teşkilattır.

Bunun için İslam; 'Muhakkak ki Mü'minler kardeştir.' (Hucurat/10) hükmüyle Müslümanları önce kardeş ilan eder, ardından; 'Hepiniz, birlikte Allah'ın ipine sarılın, birbirinizden ayrılıp parçalanmayın' (Al–i İmran/103) fermanıyla bir araya getirir, aralarında birlik oluşturur.

Nitekim birlik;
–Güçtür,

–İmandan sonraki en büyük kuvvettir.

–İslam'ın yaşanabilmesi, özellikle de toplum hayatında tatbik edilebilmesi, dolayısıyla İslam adaletinin tecelli edebilmesi için gereklidir.

–Din, akıl, can, mal ve nesil emniyetinin sağlanabilmesi için zaruridir.

–İslam düşmanlarının saldırı ve zararlarından korunmak için şarttır.

Dolayısıyla birlik; Müslümanlar için elzemdir ve aynı zamanda esastır.

Bugün Müslümanlar arasında birlik olmuş olsaydı bu kadar sorun ve sıkıntıyla karşılaşırlar mıydı?

İslam; Müslümanları örgütlü bir yapıya büründürdüğü gibi dinamik bir toplum haline de getirir. Aynı yerde bulunanları günde beş kez namaz için bir araya getirir, haftada bir kez bunu mecburi hale getirir, yılda bir kez dünya genelinde onları hac için bir araya getirir. Çünkü birbirlerinden kopuk, bağımsız, bağlantısız ve habersiz kalmalarını kabul etmez. Aynı zamanda İslam; aile içinde, akrabalar arasında, komşular arasında ve toplum içinde bireyleri birbirlerine sorumluluk bağıyla bağlar.

Böylece İslam; en dar şeklinden en geniş şekline kadar Müslümanlar arasında örgütlü ve dinamik bir yapı oluşturur. Aynı zamanda idari bir mekanizma meydana getirir. Öyle ki, Ahmet b. Hanbel'de geçen; 'Sizden üç kişi, bir çölde dahi bulunsa, aralarından birini başlarına amir tayin etmedikçe bu (beraberlikleri) onlara helal olmaz' hadisinde buyurulduğu gibi Müslümanların her ortam ve şartta organize olmalarını, düzen ve disiplin içinde hareket etmelerini ister.

Bununla birlikte İslam; Müslümanlara İslam'ı öğrenmeyi, yaşamayı, tebliğ etmeyi ve toplum hayatına yerleştirmeyi emreder. Böylelikle Müslüman birey, Müslüman aile ve Müslüman toplum hedefini gerçekleştirmek için onları harekete geçirir. Bu şekilde, insanın hem dünyada huzur bulması ve hem de ahirette kurtuluşa ermesine imkan ve fırsat hazırlar.

O halde Müslümanların, İslam kardeşliği esası üzerine birlik olmaları ve örgütlü bir toplum oluşturmaları gerekir. Ancak bunun için;

–Müslümanlar arasında birliğin gerekli olduğuna inanmak gerekir.

–Müslümanlar arasında olması gereken birliğin fiili olarak gerçekleşmesi için gayret etmek gerekir.

Rabbim hepimize bu inanç ve gayreti versin.

Allah'a emanet olun.