Allah'ın adıyla
Mülk suresinin ikinci ayeti kerimesinde geçtiği üzere, bu dünya hayatı bir imtihandır ve insan; bu imtihan sürecinde İslam'ı öğrenmek, yaşamak, tebliğ etmek ve toplum hayatına yerleşmesine çalışmakla mükelleftir. İmtihan bittikten ve dolayısıyla bu dünya hayatı sona erdikten sonra ise, bu dünyada yaptıklarından dolayı bütün insanlar hesaba çekilecek ve yaptıklarına karşılık mükafat veya ceza alacaklardır.

Gençlik dönemi, bu açıdan son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bedensel gücün, enerjinin ve coşkunun, aynı zamanda nefzi arzuların ve şehevi duyguların en yüksek olduğu bir dönemdir. Kontrol altına alınıp İslam'a göre şekil verilirse, insan hayatının en verimli ve değerli dönemi olur. Aksi halde bu en verimli dönem heba edilmiş olur.
İşte Müslüman genç; bunun bilincinde olan ve gençlik dönemini en doğru ve en verimli şekilde yaşamaya çalışan gençtir. Kendine karşı dürüst olan, Rabbini tanıyan ve O'na karşı haddini bilen, İslam'ı hayatının merkezine koyan ve Hz. Muhammed'i (sav) her konuda örnek alan gençtir.

Müslüman genç; 'İlim öğrenmek her Müslümana farzdır. ' (Müsned–i Ebu Hanife, ilim bölümü) ve 'Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuz müddetçe asla sapıtmayacaksınız: Allah'ın Kitabı ve Resulünün sünneti. ' (İmam Malik Muvatta, İbrahim Canan, Kutub–i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları) hadislerini kendine rehber edinerek İslami ilim ve kültür açısından donanımlı olmaya gayret eden ve sürekli ilimle meşgul olan gençtir.

Müslüman genç; «Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten sakındıran bir topluluk olsun» (Ali İmran 104) ayetini düstur edinerek İslam'ı tebliğ etme vazifesini hakkıyla yerine getirmeye gayret eden gençtir. Bulunduğu ortamda insanlara İslam'ı tebliğ ederek onların aydınlanmasına çalışan ve bu anlamda insanlara faydalı olan gençtir.
Müslüman genç; 'Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım' (Zariyat 56) ayeti gereğince ibadetlerine çok önem veren, bu konuda hassas davranan ve takvalı olan gençtir.

Müslüman genç; 'Onlar ki büyük günahlardan ve kötülüklerden sakınırlar…' (Necm 32) ayetini sürekli hatırında tutarak, ateşten kaçtığı gibi günahlardan şiddetle kaçınmaya çalışan gençtir.

Müslüman genç; 'Sizin dostunuz ancak Allah, O'nun Rasulü ve namaz kılan, zekat veren ve rüku eden müminlerdir. ' (Maide 55) ayetini düstur edinerek, dostluk ve arkadaşlık kurduğu insanlar konusunda bilinçli hareket eden ve seçici davranan gençtir.
Müslüman genç; 'Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler' (Mü'minun 3) ayetini rehber edinerek zamanını verimli kullanan ve bu konuda bilinçli ve duyarlı hareket eden gençtir.

Müslüman genç; 'Ve onlar (O Mü'minler) ki; emanetlerine ve verdikleri söze riayet ederler' (Mü'minun 8) ayetini rehber edinerek verdiği sözde duran ve emanete riayet eden gençtir.

Ve Müslüman genç; konuşmalarıyla, hal ve haraketleriyle, kılık kıyafetiyle, duruşuyla ve takındığı tavırlarıyla, Allah'ın (cc) dini ve aynı zamanda kendi davası olan İslam'ı temsil edebilen gençtir.

Allah'a emanet olun.