Allah'ın adıyla
Müslüman olan kişi, ateşten kaçtığı gibi günahlardan kaçınmalıdır. Çünkü günahlar, insanı cehenneme götürür. Günahlar iki kısımdır; büyük günahlar ve küçük günahlar. Müslüman, küçük günahlardan da kaçınır. Nitekim küçük günahlar büyük günahlara zemin hazırlar. Ancak büyük günahlar söz konusu olduğunda Müslüman, bunlardan şiddetle kaçınmalıdır. Konuyla ilgili bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: «Onlar ki büyük günahlardan ve kötülüklerden sakınırlar…» (Necm 32) Başka bir ayette de şöyle buyurmaktadır: «Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.» (Nisa 31)

Büyük günahlar; ayet ve hadislerde kaçınılması emredilen ve içinde tehdit bulunan günahlardır. Bu yüzden bazı alimler büyük günahları, azap gerektiren günahlar, bazıları da had gerektiren günahlar olarak tarif etmişlerdir.
Büyük günahlardan bazıları şunlardır:

1-ALLAH'A (CC) ORTAK KOŞMAK.

En büyük günah, şüphesiz ki Allah'a ortak koşmaktır ki bu hal üzere ölen kişi bağışlanmaz. Bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyurulmuştur: Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz…» (Nisa 48)

Konuyla ilgili bir hadiste ise şöyle buyurulmuştur: «Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi?' Evet ya Rasulallah dediler. Şöyle buyurdu: 'Allah'a ortak koşmak, ana–babaya eziyet etmek ve yalan yere şahitlik etmek…» (Buhari, Müslim)

Allah'a (cc) ortak koşmak demek; O'nun hak ve yetkilerini başkasında görmek, başka bir şeyi O'na denk kabul etmek, O'na yapılması gereken itaat ve ibadeti başkasına yapmaktır.

2-RASULULLAH'IN (SAV) SÖYLEMEDİĞİ SÖZÜ ONA İSNAD ETMEK.

Rasulullah (sav), Allah'ın (cc) elçisidir ve söylediklerinin tamamı Allah'tan (cc) aldığı vahiyledir. Kendiliğinden bir şey konuşmamış ve İslam dinine katmamıştır. Onun için O'nun (sav) söylemediği bir şeyi O'na isnad etmek, aynı zamanda vahiyle geldiğini, yani Allah'ın (cc) da emrettiğini ve dolayısıyla İslam dininde olduğunu iddia etmek olur ki bu, büyük bir günahtır. Bu konuyla ilgili olarak bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Benim adıma yalan söylemek, başkasının adına yalan söylemeye benzemez. Bana kasten yalan isnat eden cehennemdeki yerini hazırlasın.» (Buhari, Müslim)

3-ANNE VE BABAYA İSYAN ETMEK

Allah'a (cc) isyanı ve dolayısıyla İslam'a aykırı bir şeyi emretmedikleri müddetçe, anne-babaya itaat etmeyi Rabbimiz bize emretmiştir. Buna aykırı davranmayı ise büyük günahlardan kabul etmiştir. Bununla ilgili bir ayet şöyledir: «Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana–babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine «of!» bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.» (İsra 23)

Konuyla ilgili bir hadiste ise şöyle buyurulmuştur: «Allah Teala, anne–babasına eziyet edene lanet eder» (Tirmizi)

4-HAKSIZ YERE CANA KIYMAK

Allah (cc), İslam ile; dini, aklı, canı, malı ve nesli emniyet altına almıştır. Onun için haksız yere bir Müslümanın canına kıymayı büyük günahlardan saymıştır. Konuyla ilgili bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmuştur: «Kim bir Mü'mini kasten (haksız yere) öldürürse cezası, içinde ebediyyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.» (Nisa 93)

Rasulullah (sav) da konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: «İki Müslüman kılıçlarıyla vuruştukları zaman öldüren de öldürülen de cehennemdedir. ' Bunu üzerine sahabeler: 'Ya Rasulallah! Öldürenin cehennemde olduğunu anladık da ya öldürülene ne oluyor, onun suçu ne? Dediler' Rasulullah (sav): 'Çünkü o da Müslüman kardeşini öldürmeye azimliydi» buyurdu.» (Buhari, Müslim)

5-ÇOK YALAN SÖYLEMEK

Allah (cc) doğrudur, doğruluğu sever ve kullarına da doğruluğu emretmiştir. Yalanı sevmediği gibi Müslümanların yalan söylemelerini ve yalanı tabiat haline getirmelerini de yasaklamıştır. Onun için çok yalan söylemek, yalan yere şahitlikte bulunmak ve yalan yere yemin etmek büyük günahlardan kabul edilmiştir. Konuyla ilgili bir ayette şöyle buyurulmuştur: «…Muhakkak ki Allah, haddi aşan, çok yalan söyleyeni doğru yola eriştirmez.» (Mü'min 28)

Başka bir ayette şöyle buyurulmuştur: «Onlar (Mü'minler) yalan yere şahitlik etmezler; faydasız bir şeye rastladıkları zaman yüz çevirip vakarla geçerler.» (Furkan 72)
Bir hadiste de Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: «Yalan günaha götürür. Günah da cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında yalancılardan yazılır.» (Buhari, Müslim)

6-NAMAZI TERK ETMEK

Namaz, İslam'ın beş şartından biridir ki aynı zamanda dinin direği olarak tarif edilmiştir. Her hal ve şartta eda edilmesi gereken ve terk edilmesi için cevaz olmayan bir ibadettir. Bu yüzden Mü'min için namaz, göz nuru gibi korunması gereken ilahi bir emanet ve kutsal bir görevdir. Namazı terketmek ise büyük bir günahtır ki terk edeni cehenneme sürükler. Konuyla ilgili Rabbimiz şöyle buyurmuştur: «(Suçlulara) Sizi cehenneme sokan nedir (diye sorulunca) Onlar şöyle cevap verirler: Biz namaz kılanlardan değildik» (Müddesir 42, 43)
Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Kişiyle şirk arasındaki engel, namazın terkidir» (Müslim, Ebu Davut, Tirmizi)

7-ZEKAT VERMEMEK

İmtihan diyarı olan bu dünyada Allah (cc), insanı malıyla da imtihan eder. Ona mal verir ve bu malından belli bir miktarını zekat olarak fakirlere vermesini emreder ki bunu İslam'ın beş şartından biri olarak kabul etmiştir. Bu, aynı zamanda toplum içinde sosyal adaletin tesisini sağlar. Onun için zekat vermemek büyük günahlardandır. Bir ayette şöyle buyurulmuştur: «…Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda sarf etmeyenlere can yakıcı bir azabı müjdele.» (Tevbe 34)

Bir hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: «Altın ve gümüşü olup ta onun zekatını ödemeyen herkes için, bunlar plakalar halinde getirilip cehennemde kızdırılacak sonra sahibinin yüzü, iki yanı ve sırtı onlarla dağlanacak ve soğudukça onun için tekrar kızdırılacak…» (Müslim)

8-FAİZ YEMEK

Faiz, emek sarfedilmeden elde edilen haksız kazanç olmakla birlikte, toplumun sosyal adaletini de bozan bir husustur. Allah (cc) alış-verişi helal, faizi ise haram kılmış ve Müslümanların bundan şiddetle kaçınmasını emretmiştir. Faiz, büyük günahlardandır. Bir ayette şöyle buyurulmuştur: «Faiz yiyenler mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, zaten alışveriş de faiz gibidir demelerindendir. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kıldı. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi Allah'a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır. ' (Bakara 275)
Bir hadiste şöyle de buyurulmuştur: «Allah, faiz yiyene de vekiline de lanet etmiştir» (Müslim)

9-ZİNA ETMEK

Zina büyük bir çirkinliktir ki yapan kişiyi de içinde yayılan toplumu da ifsad eder. Zina büyük günahlardandır ve kesin olarak yasaklanmıştır. Bir ayette şöyle buyurulmaktadır: «Zinaya sakın yaklaşmayın. Çünkü o, bir hayasızlıktır ve kötü bir yoldur.» (İsra 32)
Bir hadiste de şöyle buyurulmuştur: «Bir kul zina ettiği zaman iman ondan ayrılır ve bir bulut gibi başının üstünde durur.» (Ebu Davut, Tirmizi)

10-İÇKİ İÇMEK

İnsana verilen en değerli şey akıldır. İçki ise aklı giderir. İnsanda akıl olmadığı zaman ise her türlü kötülüğü işlemeye müsait hale gelir. Onun için içki, kötülüklerin anası olarak tarif edilmiştir. Bu yüzden içki kesin bir şekilde yasaklanmış ve büyük günahlardan sayılmıştır. Bir ayette şöyle buyurulmuştur: «Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.» (Maide 90)

Bir hadiste ise şöyle buyurulmuştur: «Zina eden kişi, zina ettiği zaman (kamil bir) Mü'min olduğu halde zina edemez. İçki içen de içki içtiği zaman (kamil bir) Mü'min olarak içemez. Hırsız da çaldığı zaman (kamil bir) Mü'min olduğu halde çalamaz.» (Buhari)

11-HIRSIZLIK YAPMAK

Hırsızlık yapmak, haksız mal elde etmek olduğu gibi kul hakkına da tecavüz etmektir. Kul hakkına tecavüz ise yasaklanmıştır. Bu konudaki bir ayet şöyledir: «Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık bir ceza ve Allah'tan bir ibret olmak üzere ellerini kesin. Allah izzet ve hikmet sahibidir.» (Maide 38)
Bir hadis ise şöyledir: «Allah o hırsıza lanet etsin ki bir yumurta çaldığı için eli kesilir, bir ip çaldığı için eli kesilir.» (Buhari, Müslim, Nesai)

12-İNTİHAR ETMEK

Allah'ın (cc) verdiği can emanettir ve korunması gerekir. Veren Allah (cc) olduğu gibi alacak olan da O'dur. Bu yüzden isyan anlamına gelen intihar yasaklanmıştır. Konuyla ilgili bir ayet şöyledir: «Onlar (Mü'minler), Allah ile beraber başka ilaha ibadet etmezler ve Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar.» (Furkan 68)

Konuyla ilgili bir hadis de şöyledir: «Sizden önceki kavimlerden birisi yaralanmış ve sabredemediği için eline geçirdiği bir bıçakla elini kesmişti de adam ölünceye kadar kan durmadı. Bundan ötürü Allah (cc); 'Bu kulum canını benden önce almaya yeltendiği için cenneti ona haram kıldım' buyurmuştur.» (Buhari, Müslim)

12-HIYANET ETMEK

Hıyanet, iman ile bir araya gelmeyen kötü bir haslettir. Kesin olarak yasaklanmış olmakla birlikte büyük günahlar arasında sayılmıştır. Bir ayette şöyle buyurulmuştur: «Ey iman edenler! Allah'a ve Peygamber'e hainlik etmeyin, yoksa bile bile kendi emanetlerinize hainlik etmiş olursunuz.» (Enfal 27)
Allah'a (cc) ve Peygambere (sav) hainlik etmek; Allah'a ve Rasulüne iman ettikten sonra bu imanın gereğini yerine getirmemek, sanki iman etmiyormuş gibi hareket etmektir.
Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Münafığın alameti üçtür; konuştuğunda yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz ve kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete hıyanet eder.» (Buhari, Müslim)

13-NEMMAM

İslam, bireyi de aileyi de toplumu da ıslah eden bir dindir. İnananları birbirlerine bağlar ve aralarında kaynaşıp kenetlenmelerini emreder. Onları birbirlerinden uzaklaştıran ve aralarını bozan şeylerden de uzak durmalarını emreder. Onun için bir Müslümanın, diğer Müslümanların kurusunu araması, aralarnıda laf götürüp getirmesi, doğru bile olsa onları birbirlerine karşı kötülemesi yasaklanmıştır. Konuyla ilgili Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyurulmuştur: «Alabildiğine yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan laf götürüp getiren kimseye itaat etme» (Kalem 10–11)

Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: «Hiçbir koğucu cennete giremez» (Buhari, Müslim)
Koğucu: İnsanlar arasında fitne ve fesat çıkarmak amacıyla laf götürüp getiren kişidir.
Allah'a emanet olun.