Allah'ın adıyla
Adalet; doğruluktur, insaftır, ölçü ve dengedir.
Adalet, herkesin hak ettiği yerde durması ve hak ettiği şeye kavuşmasıdır.

Onun için adalet; huzurdur, barıştır, emniyettir.

Kısacası adalet, hakkın tecellisidir.
Adil-i Mutlak olan Allah (cc), adaleti emrediyor ve adaletle hükmedilmesini istiyor.

Bir ayette şöyle buyurulmaktadır: «Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor...» (Nisa 58)
Adaletle muamele görmek herkesin hakkı olduğu gibi herkesin de adaletle muamele etme gibi kutsal bir görevi vardır.

Bir aile reisi; aile bireylerine karşı adil olmakla ve onlara adaletli davranmakla yükümlüdür.
Bir işyeri sahibi; içşilerine karşı adil olmakla ve onlara adaletli davranmakla yükümlüdür.

Bir idareci; idaresi altında bulunanlara karşı adil olmakla ve onlara karşı adaletli davranmakla yükümlüdür.
Devlet kurumu; adaleti ayakta tutmakla, toplumda adaleti tesis etmekle ve bütün vatandaşlarına adaletle muamele etmekle yükümlüdür.

Ancak adalet lafla olmaz, temenni etmekle gelmez, yazılı yasalarla ifade etmek de yetmez. Adalet, ancak uygulamakla tecelli eder ve böylelikle insan yaşamında hissedilir hale gelir.

Uygulanmadıktan sonra, adaletle ilgili ne söylenirse söylensin ve yasalarla nasıl ifade edilirse edilsin kıymeti yoktur. Onun için adalet, herkesi kapsayacak şekilde uygulanmalı, toplum hayatında görünür hale gelmeli ve hissedilmelidir.

Bu noktada idarecilere ve devlet yetkililerine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Çünkü amirler ıslah etmede de ifsat etmede de etki sahibidirler. Amirler iyi olursa toplum da iyi olur, fakat amirler kötü olursa toplum da bozulur. Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Herşeyi ifsat edecek bir bela vardır. Bu dinin afeti de kötü idarecilerdir (Camiu's sağir, 1.cilt, 475. hadis) Onun için kötü idareciler kınanmıştır. Konuyla ilgili bir hadiste de şöyle buyurulmuştur: «Kim bu ümmetin başına amir olarak geçtikten sonra adaletten şaşarsa, Hz. Allah onu yüzüstü cehenneme atacaktır (Camiu's sağir, 1.cilt, 479. hadis)

Kötü idareciler, ideolojik sebeplerle yanlı ve taraflı davranmaktadırlar. Adaleti kendileri ve yandaşları için isterler ancak başkasına gelince kör ve sağır kesilirler.
Ancak adalet; sadece makam ve mevki sahibi olanlar için değildir. Sadece güç ve imkanları ellerinde bulunduranlar için de değildir.

Adalet, herkes içindir ve herkesin hakkıdır.
Toplumda huzur ve emniyetin hakim olması isteniyorsa, başta idareciler olmak üzere herkes adalet konusunda üzerine düşeni yapmalıdır.
Allah'a emanet olun.