Allah'ın adıyla
Müslümanların iki bayramı vardır ki bunlar Ramazan bayramı ve Kurban bayramıdır. Bu bayramlar, Allah'ın (cc) Müslümanlara büyük bir ikramıdır.

Enes (ra) anlatıyor: «Rasulullah (sav) Medine'ye geldiğinde Medinelilerin iki bayram günleri vardı. O günlerde oynayıp eğlenirlerdi. Rasulullah; bu iki gün nedir diye sordu. ‹Biz cahiliye devrinde bu günlerde eğlenirdik› dediler. ‹Allah, bu iki bayramınızı onlardan daha hayırlı diğer iki günle değiştirdi. Kurban Bayramı ve Fıtır Bayramı› buyurdu.» (Ebu Davud, Nesai)

Ramazan bayramının Müslümanlar açısından büyük önemi vardır. Bu bayram, Müslümanların sevinç ve neşe günüdür. Müslümanların toplu halde, bir ay boycunca tuttukları oruçtan sonra yine toplu halde iftar etmelerinin sevincini ifade eder. Aynı zamanda bu, Ramazan ayı boyunca tuttukları oruç, yaptıkları ibadet ve dualarla Allah (cc) tarafından bağışlanmış olmalarının sevincidir.

et-Terğib vet-Terhib'de geçtiğine göre; Bayram sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler: «Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükafatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz (Teravih namazını kıldınız).

Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ettiniz, mükafatınızı alınız. Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir: «Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola iletilmiş olarak dönünüz. Bayram günü mükafat günüdür. Bugün sema aleminde mükafat günü olarak ilan edilir»

Peygamber efendimiz (sav) bayram sabahında namaz kılınan yere giderdi. Peygamber hanımlarının da diğer hanım ve kızlarla birlikte oraya gelmelerini isterdi. Kadınlar cematin arka tarafında saf tutarlardı. Kılınan bayram namazından sonra Peygamber (sav) bir hutbe verir; cemaati, yapmaları gereken hususlarda bilgilendirir ve uyarırdı. Peygamber (sav) namazdan sonra eve giderdi. Sahabeler «Barekallahü lena ve lekum» (Allah bize de size de mübarek kılsın) diyerek birbirlerinin bayramlarını kutlarlardı.

Peygamber efendimizin yaptığı ve Müslümanlara yapmalarını emrettiği şekliyle bayram günü ilk yapılacak olan şey, bayram namazını kılmaktır. Ondan sonra aile bireylerinden başlamak suretiyle komşular, akrabalar ve tanıdıklar ile bayramlaşmak gerekir.

Bayram gününün hayır ve bereketinden güzel bir şekilde istifade etmek için yapılacak şeyler vardır ki bunlara kısaca işaret edilecek olursa;

-Ramazan'ın son gecesinde; tutulan orucun, kılınan namazın ve yapılan duaların kabulü için bol bol dua etmek.

-Bayram sabahı güzel bir şekilde yıkandıktan ve temiz elbiseler giydikten sonra bayram namazına gitmek.

-Bayram namazından çıktıktan sonra, Müslümanlar arasında adet haline gelen mezarlık ziyaretinde bulunmak.

-Aile bireyleri ile tek tek bayramlaşarak onları sevindirmek.

-Komşuları, akrabaları ve tanıdıkları ziyaret ederek onların bayramlarını tebrik etmek.

-Birebir ziyaret edilemeyenleri telefon ile olsa dahi sormak ve bayramlarını tebrik etmek.

-Yetim, fakir ve kimsesizleri ziyaret ederek hallerini sormak, ihtiyaçlarını gidermek.

-Küskünler ve dargınlar varsa onları barıştırmak.

Allah'ın (cc) Müslümanlara bahşettiği bu mübarek günden, elden geldiği kadarıyla istifade etmeye çalışmalı, bunu yaşamalı ve yaşatmaya çalışmalı. Allah (cc), hakkıyla istifade edenlerden eylesin.

Bu münasebetle mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, Müslümanların kardeşliği ve ümmetin vahdetine vesile olmasını dilerim.
Allah'a emanet olun.