Allah'ın adıyla
Okullar tatil oldu. Öğrencilerin üç aylık uzun bir yaz tatili var. Bu tatil dönemini iyi değerlendirmeleri ve faydalı bir şekilde geçirebilmeleri için öğrencilere sahip çıkmak ve onları yönlendirmek önemlidir.

Özellikle camiye yönlendirilmeleri çok önemlidir. Öğrencilerin camiye alışması, oradaki havayı teneffüs etmesi, özellikle Kur'an dersi alması ve dini bilgileri öğrenmesi hem kendileri açısından hem de toplumun geleceği açısından son derece önem arzetmektedir. Nitekim bu çocuklar/gençler, bu toplumun geleceğidir, bu toplumu yarın onlar idare edeceklerdir.
Bu bakımdan müftülüklerin, cami imamlarının ve ailelerin çocukları camiye teşvik etmesi, bunun için ortam ve zemin hazırlaması bir ihtiyaçtır.

Görüldüğü kadarıyla birçok yerde mütfülükler bu çağrıyı yapmaktadır. Bu güzel bir şey. Bu hem memleket genelinde yaygın ve aktif bir şekilde yapılır ve hem de cami imamları kendi mahallelerinde aktif bir şekilde çalışıp çocukları/gençleri camiye getirme gayreti içinde bulunurlarsa çok daha güzel neticeler alınacaktır. Özellikle de ailelere, çocuklarını camiye gönderme konusunda çok daha fazla görev düşmektedir.

Camiler toplum içinde önemli fonksiyon icra etmektedir. Onun için İslam'da önemli bir yeri vardır. Rasulullah (sav) Medine'ye hicret ettiği zaman ilk yaptığı işlerden biri cami yapımı idi. Aynı şekilde fethedilen yerlerde de ilk yapılan işler arasında cami yapımı yer almaktadır. Çünkü camiler; Müslümanların bir araya geldiği, tanışıp kaynaştığı, yardımlaştığı ve birlikte Allah'a ibadet ettiği kutsal mekanlardır.

Rasulullah (sav) döneminde camiler bu fonksiyonu icra etmekle birlikte Müslümanların dinlerini öğrendikleri ilim merkezleri idi. Müslümanlar camide dinlerini öğrenir, Kur'an ve hadisi ezberleyip müzakeresini yaparlardı. Aynı şekilde Müslümanların genel meseleleri camide görüşülür, savaş hazırlıkları camide yapılır, hatta dışarıdan gelen heyetler camide kabul edilirdi.

Yani Rasulullah (sav) döneminde camiler; hem medrese, hem hükümet konağı, hem karargah ve hem de ibadet mekanlarıydı. Bugün ise camiler, sadece namaz kılınan mekanlar haline gelmiş.
İslam'da ilim ve ibadeti birbirinden ayırmak mümkün değildir. İlimsiz ibadet olamayacağı gibi ibadetsiz ilmin de faydası yoktur. Çocukların/gençlerin dinlerini öğrenmeleri ve dinin gereği olan ibadetleri yerine getirmeleri için onlar üzerinde durmak gerekir. Onlara yol göstermek ve imkan sunmak gerekir.

Cami bunun için belki de en ideal yerdir. Camiye giden, orada Kur'an dersi alan, cemaatle namaz kılmaya alışan ve camideki havayı teneffüs eden ile camiden tamamen kopuk olanlar arasında çok büyük farklar vardır.
Bununla birlikte, camiye gönderilen çocuklar/gençler, her türlü kötülüğün kol gezdiği sokakların şerrinden korunmuş olur. Hırsızlık, uyuşturucu ve fuhuş gibi kötülüklere bulaşan akranlarıyla arkadaşlık yapmaktan ve onlara benzemekten kurtulur.

Onun için çocukları/gençleri camiye yönlendirmek çok önemlidir. Bu konuda özellikle anne-babalara büyük görevler düşmektedir. Çünkü çocuklarının dinlerini öğrenmelerini ve tatbik etmelerini temin etmeleri onların temel görevleridir.

Ne yazıktır ki toplumumuzda camiye gelen çocuklara karşı bazı insanların olumsuz yaklaşımı vardır. Sanki camiler sadece yaşlılar için yapılmış ve sadece yaşlılar camide ibadet eder gibi bir anlayış içindedirler. Bu anlayış ile hareket edip camiye giden çocuklara kızar ve onları camiye gitmekten men ederler. Çocukların camiyi kirlettiklerini, camide yaramazlık yaptıklarını dolayısıyla caminin manevi havasını ve ibadet edenlerin ruh halini bozduklarını iddia etmektedirler.

Bu anlayış İslam'ın ruhuna da Rasulullah'ın (sav) sünnetine de tamamen terstir. İslam, çocuklara dinlerinin öğretilmesini ve ibadetlerini yapmaları için yol gösterilmesini emretmektedir. Bir hadisinde Rasullullah (sav); «7 yaşına gelmiş çocuklarınıza namazı emredin» buyuruyor. Yine Rasulullah (sav), çocuklarla camiye gider, bazen onlarla minbere çıkar, bazen namazda iken torunları boynuna çıkar ama O (sav) bunlardan asla rahatsız olmadığı gibi aksine iltifat ederdi.

O halde çocukları camiye göndermeli, camiye gelen çocuklara iltifat etmeli, camiye alışmalarını ve oradaki manevi havayı teneffüs etmelerini sağlamak gerekir. Camiler çocuklarla şenlenir.
Allah'a emanet olun.