Allah'ın adıyla
İslam'ın beş şartından biri olan oruç, Müslümanlara farz kılınmıştır. Ramazan ayı, bu farzın eda edildiği mübarek bir aydır.
Rabbimiz bir ayette şöyle buyurmuştur: «Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Umulur ki Allah'a karşı gelmekten sakınırsınız» (Bakara 183)

Peygamber efendimiz (sav) de bir hadisinde şöyle buyurmuştur: «İslam beş şey üzerine bina edilmiştir. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun resulu olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Kabe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak» (Tirmizi)

Ramazan ayı, Allah'ın (cc) büyük bir lütfu ve ihsanıdır. Allah (cc) bu ayı hayır ve bereketle donatmıştır. Onun için bu aya; başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtuluş ayı denmiştir. Bu ayda yapılan ibadetlerin sevabı, diğer zamanlarda yapılan ibadetlerin sevabına nazaran daha çoktur. Bu ayda oruç tutan kişi sıhhat bulur, nefsini tezkiye etmiş olur, Allah ona rahmet eder, günahlarını bağışlar ve onu cehennem azabından azad eder.

Allah'ın Rasulü (sav) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: «Ramazan ayı girdiği zaman Cennet'in kapıları açılır, Cehennem'in kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur» (Müslim)

Rasulullah (sav) bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur: «Ramazan'da Allah'ı zikreden mağfiret olunur ve o ayda Allah'tan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez» (Ramuz/Hz. Cabir)

Öyleyse mübarek Ramazan ayından çokça istifade etmeli. Bu ayı fırsat bilmeli ve Allah'ın (cc) rızasına ulaşmak için gayret sarf etmeli.
Pekiyi Ramazan'da ne yapmalı?

Bir ayette şöyle buyurulmuştur: «Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin» (Bakara 185)
Kur'an'ı Kerim Ramazan ayında dünya semasına indirilmiştir. Ramazan ayında Rasulullah (sav) Kur'an'ı Kerim'i hatmederdi. O zaman bu ayda çokça Kur'an okumalı, bunu günlük olarak en az bir cüz şeklinde program haline getirmeli, mümkün mertebe camilerde mukabele şeklinde okunan halkalara katılmalı, mümkün değilse evde aile bireyleriyle birlikte yine mukabele şekilde okumalı.

Bu ayda namazları cemaatle kılmaya özen göstermeli. Çünkü cemaatle kılınan namaz, yalnız başına kılınan namazdan daha faziletlidir. Burahi ve Müslim'de geçen bir hadiste; «Cemaatle kılınan namazın, yalnız başına kılınan namazdan 27 derece daha faziletli olduğu» ifade edilmiştir. Nafile ibadetlere ağırlık verilmeli. Çünkü Ramazan ayındaki nafile ibaretlerin sevabı çok fazladır. Teravih namazını aksatmadan kılmaya devam etmeli, mümkün mertebe camide cemaatle kılmaya çalışmalı. Bu ayda gece namazlarını kılmaya ve alışkanlık haline getirmeye gayret etmeli.

Bu ayda okumaya bol bol vakit ayırmalı, aile bireyleriyle ihtiyaçları olan konularda, özellikle de akaid, siyer ve fıkıh konularında sohbet ve dersler yapmaya gayret göstermeli.
Ziyaretlerde bulunmalı, özellikle iftar yemeği vererek akraba, komşu, dost ve tanıdıkları davet etmeli. Bu konuyla ilgili bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz» (Tirmizi)

Ramazan ayı boyunca Kadir Gecesi'ni aramalı, her gece Kadir Gecesi'ymiş gibi sevabını almak için gayret etmeli. Çünkü Kadir Gecesi Müslümanlar için bulunmaz bir fırsattır. Bu geceyi hakkıyla ihya eden biri, ortalama 83 yıl aynı hal üzere yaşamış gibi sebap alır.

Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü Teala size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapılar kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha kiymetlidir. O gecenin (Kadir Gecesi'nin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır (Nesai)
Başka bir hadiste şöyle buyurulmuştur: «Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır» (Buhari)
Bu dünya bir imtihan diyarıdır. Öldükten sonra diriltilecek ve bu dünyada yapılanlardan dolayı hesaba çekileceğiz. O halde imtihanı kazanmak için Ramazan ayını fırsat bilmeli, günahlarımızın affı için gayret sarf etmeli, Allah'ın rızasını kazanmak için çabalamalıyız.
Allah (cc), Ramazan ayından hakkıyla nasiplenenlerden eylesin.
Allah'a emanet olun.