BİSMİLLAH
Kur-an'ı Kerim'in Fatiha'dan sonra ilk suresi sayılan Bakara suresinin ilk beş ayetinde takva ehli için beş kurtuluş maddesi vardır. Bunlar: Gayba iman, namazı dosdoğru kılmak, verilen rızıkla infak etmek, Kur-an'a ve önceki kitaplara iman ve ahiret gününe inanmaktır.

Fatiha suresinin son ayetlerinde 'Bize doğru yolu göster.' diye günde beş vakit her rekatta Allah'a yalvarıyoruz. Allah'u Teala adeta 'Madem ki yalvarıyorsunuz işte size doğru yolun kılavuzu, köşe taşı mesabesinde beş tane görev, bunları yerine getirirseniz dosdoğru yoldasınız ve kurtulmuşsunuz.' demektedir. Bu beş kurtuluş reçetesi veya maddesine kısaca bir göz atalım.

GAYBA İMAN

Amiyane tabir ile gözümüzün görmediği her şey veya duyu organlarımızın hissetmediği şeyler. Bunlar başta Allah, melekleri, cinler, Cennet-Cehennem ve benzerlerini sıralayabiliriz. Allah'ın bize bildirmiş olduğu her şeye inanmamız ve gereklerini yerine getirmemiz gayba iman açısından yeterli gelecektir.

NAMAZI DOSDOĞRU KILMAK

Tüm ayetlerde Allah'a imandan sonra namaz gelmektedir. Burada namazı dosdoğru kılmaktan bahsediliyor. Yani sadece namaz kılmak yetmeyip, ikamesinden bahsediliyor. Namaza hiçbir şeyi bulaştırmamamızı, yani temizleyici hükmünde olanı kirletmememiz isteniyor. Temiz bir suya herhangi bir maddeyi kattığımızda nasıl suyun temizleyici hükmü kalkarsa namaz da böyledir. Namazı dünyanın tüm kirlerinden temizleyen ve gayba imanın göstergesi olmalıdır. Başka bir maksat taşımamalıdır.

VERİLEN RIZIKTAN İNFAK

İnfak denince sadece zekat vermek veya bir dilenciye, yardıma muhtaç birine bir şeyler vermek değildir. Şüphesiz bunlarda içine girer ama burada kastedilen bunlardan ibaret değil. Burada verilen rızıktan bahsediliyor. Yani günlük senin kazandığın, sana verilen günlük rızkından bahsediliyor.

Öyleyse günde sadece bir ekmek bile kazanılırsa ondan bir dilim infak verilmelidir. Rızkın tarifi sadece günlük kazanılan maddiyat tek de değildir. Rızık denilince maddiyat, zaman, sağlık ve kabiliyetler yani insana verilen her şeyi kapsıyor. Bunun için yapmamız gereken bize verilenden muhakkak bir şeyleri infak etmemizdir.

Yoksa sadece yılda bir verdiğimiz zekat ve fitrelerle yetinmek kurtuluş için yeterli gelmeyecektir. Maddiyattan, zamandan, sağlıktan ve kabiliyetlerinden mutlaka günlük infak vermelisin. Veremediğinin kazasını yapmalısın.

SANA İNDİRİLENE (KUR'AN) VE SENDEN ÖNCEKİLERE İNDİRİLENE (KİTAPLARA) İMAN

Burada esas alınan ana unsur Kur'an ve içindekilerdir. Yani Kur-an'a olan iman öncekileri de kapsar. Çünkü öncekilere indirilenleri de Kur-an'dan öğreniyoruz. O zaman Kur-an'a şeksiz, şüphesiz ve yakinen iman edilmesi lazım gelmektedir.

AHİRETE İMAN

Ahiret denilince ölümden sonraki hayat ve bu hayatın aşamaları olan kabir, mahşer, mizan, sırat, cennet ve cehennem aklımıza gelir. Ve bunların tümüne iman etmemiz gerekmektedir. Ama ben burada daha çok kurtuluş reçetesi için lazım olan hesap verme üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Eğer hesap vereceğimize inanırsak o zaman dünyada her yaptığımız fiil ve faaliyetlerimizi hep kontrol altında tutarak yanlış yapmaktan korkar ve öte dünyamıza hep yatırım yaparız. Bu da ahirete yakinen iman etmekle gerçekleşebilir.

Son olarak şunu söylemek istiyorum bu maddeleri bu köşeye sıkıştırmak mümkün değil ama hatırlatma babından köşe yazıma aldım. Bu maddeler birbirini destekler ve iç içe girmişler. Onlardan birini ihmal diğerlerinin de mahiyetini bozar. Ve bunları uygulamak ise insanı felaha, kurtuluşa yani Allah'ın rızasına, cennetine götürür. Vesselam