BİSMİLLAH

Yaratan Rabbinin adıyla oku! (Âlak/1)

Okumanın çeşitleri var. Kimisi bilgilenmek için, kimisi kariyer için, kimisi bir hile ve desise için, kimisi maddi bir menfaat elde etmek için okuyor. Biz bunların hiçbirine değinmeden asıl okumanın yukarıdaki ayeti kerimenin de bahsettiği gibi, 'Allah adıyla okuma'dan bahsedeceğiz. Oku önce kendini oku kim olduğunu niye yaratıldığını ve ne yapman gerektiğini oku.

Yani nefsini tanı. Tanı ki Rabbini tanıyasın, tanımak içinde okuyasın. Seni yaratan Rabbinin adıyla okumanın ne demek olduğunu öğrenesin. Üstte belirtiğim gibi okumanın türlü türlü amaçları, gayeleri var. Senin gayen Rabbine ulaşmak olmalı, onu tanımaya yönelik olmalı, onun için her okuduğunu O'na has kılıp O'nun adıyla başlamalısın. Okumaktan lezzet alman da lezzet vermen de buna bağlıdır.

O'nun adıyla okumak O'nu tanımadan olmaz. O zaman O'nu tanımak için O'nu okumak lazımdır. O'nu okumak için O'na ihtiyacımız var. Bizi O yarattı ve bize kendisini tanıtmak da O'na düşüyor. Şüphesiz kendisini tam ve eksiz tanıtmış ve bunun için iki kitap göndermiştir. Bir kitabında sözleriyle kaleme hükmetmiş, kalem kelamı yazmış. Bir diğer kitabı ise ol demiş, oluvermiş. Biri Kur'an-ı Azimüşşan diğeri de bu kainat kitabıdır.

Gel okuyalım kardeşim bu Sanî-i Zülcelalın şu kainat kitabı ki desen desen, renge renk işlenmiş ve her gün bir nev'ini gözleyip temaşa ediyoruz. Maşallah, barekallah demek için ikinci kitabı elimize alıp okumak lazım ki şaşmayıp tabiat ve benzeri safsataları yanlışlıkla övmeyelim. Okuduğumuz her şeyin O'nu anlattığını unutmayalım. Öğretenler O'ndan bahsetmese bile matematik, kimya, biyoloji, fen, fizik ve zahiri ve batıni ilimlerin hepsi O'nu anlatır.

Sen bir kainat isen, seni sana tanıtan kitap ise Kur'an'ı Kerimdir. Kendini tanımak için kitabı okuman lazımdır. Dünya ve meşgalesi seni okumaktan alıkoymamalıdır. Dünyanı da ahiretini de mamur edecek ve seni sen yapacak yegane şey O'nun adıyla okumandan geçer. Şair Yunusun dediği gibi;

İlim ilim bilmektir.

İlim kendin bilmektir.

Sen kendini bilmezsen.

Ya nice okumaktır.

Bunun için ne yapmalı, nasıl okumalıyız? Öncelikle, okunacakların listesini oluşturup hem kendimiz hem de elimizin altındakilere bir program yapmalıyız. Programımızı uygulamak için bir plan hazırlamalı ve bu plana bağlı kalmalıyız. Evimizde ailemizle birlikte okuyacağımız bir okuma saati belirlemeli ve en az yarım saat okumadan, yatmama mecburiyetini getirmeliyiz. Günde yarım saat okuma ile otuz sahife, haftada iki yüz on sahife, ayda dokuz yüz sahife ve yılda on bin dokuz yüz eli sahife yapar. Bunu bir ömre dağıtırsak hesaplamak kolay olmasa gerek.

Okunacak kitaplar üzerinde biraz durup anlamaya ve anladığımızı pratiğe geçirmeliyiz. Okunandan hem yaşamımız için hem de yaşatmamız için iyi faydalanmalıyız.

Oku kardeşim, seni yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku ki bu kainat nevşu nema bulsun. Oku ki bütün bir alem huruşa ersin. Oku ki küfrün karanlık yüzü gün gibi ortaya çıksın. Oku ki mazlumlar, mustazafların kurtuluşu için Hak hakim olsun. Vesselam