Bu kış birkaç seferdir kendi özel arabamla Van'dan Batman'a gidip, geldim. Bu gidiş ve gelişlerimde Van-Tatvan arası karayolunda dikkatimi bir şey çekti. Kar yağışının çok olduğu dönemlerde, Van'dan Kuskunkıran tüneline kadarki yol bölümü, karayolları tarafından hem kardan hem de tuzlama yapılarak buzdan temizlenmiş. Yalnız Kuskunkıran tünelinden Tatvan ilçesine kadar genellikle yolun ne kardan ne de buzdan temizlenmediğini fark ettim.

Oysa her iki bölgenin de hem yolu hem de sıcaklık derecesi hemen hemen aynıydı. Sürücüler ise Tatvan-Kuskunkıran tüneli arasında kalan yol kısmında, haliyle çileli ve tehlikeli bir yolculuk yapıyorlar. Malumunuz yol buzlu olunca kış lastiği de o kadar güvenli olmuyor.

Defalarca gördüm ki sürücülerin araçları kayıp, yoldan çıkıyor. Bazen araçların buzdan, kardan kaymaları birbirleriyle çarpışıp maalesef kaza ile neticelenebiliyor. Tüm bu hadiseler vatandaşın hem canını hem de malını tehlikeye atıyor. Merak ettim ve araştırdım. Neden tünelin Van tarafı kardan, buzdan temizleniyor da Tatvan tarafı temizlenmiyor. Meğer tünel, Van ve Bitlis için il sınırıymış.

Yolun Tatvan tarafı da Tatvan Karayolları 112. Şube Şefliğine bağlıymış. Tatvan karayolları 112. Şube personeli ve şefleri hangi hakla yüzbinlerce vatandaşı mağdur edip, canlarını tehlikeye atıyorlar? Van karayolları mesaiye öğle saatlerinde başlasa da kendi taraflarına düşen yolu bir baştan ta diğer başa kadar buzlanmayı gidermek için tuzlarken ve kardan temizlerken, Tatvan karayolları neden halkın en doğal hakkı olan yol açma hizmetini aksatıyor.

Birkaç sene önce karayollarının yollara serptiği tuzun bir kamyonunun 70 tl olduğunu öğrenmiştim. İnsanımızın canı, karayolları Tatvan 112. Şube Şefi tarafından, neden bu kadar değersiz görülüyor. Oysa kullanacakları bir kaç kamyon tuz ile araçlar için daha rahat bir sürüş güvenliği sağlarken, aynı zamanda birçok kazanın önüne de geçmiş olacaklardır.

Buradan, Karayollarının hizmet kusurlarından dolayı kaza yapmış, mağdur olmuş vatandaşlara da şunu hatırlatmış olayım ki, mağduriyetlerinin giderilmesi ve zararlarının karşılanması için karayollarına dava açabilirler. Yeter ki karayollarının hizmet kusurunu görüntü alma özelliğine sahip telefonlarla veya başka bir şekilde belgeleyip kayıt altına alsınlar.

Karayolları yetkilileri ve elemanlarına da 'Yolda kalmışlara yardım' etmenin Rabbimizin Bakara suresinin 177. ayetinde belirtilmiş bir emri olduğunu hatırlatıyorum.

Yollardan insanlara eziyet veren sıkıntıları ortadan kaldırılmasını, İslam medeniyeti 1400 sene önce tavsiye etmiş ve bu hizmetin kişiyi Cennete götüreceği Peygamberimizin şu hadislerinde belirtilmiştir.

'İman etmekten başka hiçbir hayır işlememiş olan bir adam, insanlara eziyet veren dikenli bir ağaç dalını yollarından kaldırdı. Bu yüzden yüce Allah(cc) onu affedip Cennete koydu.'

Evet, herhalde iman etmiş karayolları idareci ve elemanları da Allah'ın emri ve Peygamberimizin bu müjdeli tavsiyelerini yerine getirmek için dahi olsa, insanların yollarını daima açık tutmaları gerekir. Rabbim tüm yolculara yolculukları süresince selametler versin.