Bismillah
Genel kaide olarak evlilik sünnettir. Ancak günaha bulaşma ihtimali olup mali ve bedeni açıdan müsait olanlar için farzdır. Bir hadiste Resulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: 'Nikah benim sünnetimdir.

Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir. Evleniniz! Çünkü ben, diğer ümmetlere karşı siz(in çokluğunuz)la iftihar edeceğim. Kimin maddi imkanı varsa hemen evlensin. Kim maddi imkan bulamazsa oruç tutsun. Çünkü oruç onun için şehveti kırıcıdır' (Buhari, Müslim)
Evlilik, genel olarak şu dört şey için yapılır:
1-Toplumun düzen ve ıslahı için
2-Neslin devamı için
3-Şehveti meşru yoldan tatmin için
4-Sünnete uymak için
Bunları kısaca izah edecek olursak;
1-Evlilik, toplumun düzen ve ıslahında temel etkendir. Çünkü evlilik yoluyla aile müessesesi meydana gelmektedir ki aile, toplumun çekirdeğidir. Aile sağlam olursa toplum da sağlam olur.

Diğer bir ifadeyle, sağlıklı toplum ancak sağlıklı ailelerle mümkündür. Bu yüzden İslam aileye önem verir, sağlam temeller üzerine bina eder ve böylece toplumun düzen ve ıslahını temin eder.
2-İslam, nesli emniyet altına alır. Bu da meşru evlilik yoluyla oluşan aile ile mümkündür. Neslin devamı da ancak evlilik ve aile ile mümkün olur. Evlilik yoluyla meydana gelmeyen nesiller; aileden, akrabalardan ve dolayısıyla nesepten yoksun olurlar ki böyle bir toplumu düşünmek dahi insanı ürkütür.
3-İslam zinayı yasaklamıştır. Şehvetin tatminini ancak meşru evlilik yoluyla kabul eder. Rabbimiz bu konuda şöyle buyurmaktadır: 'Zinaya yaklaşmayın. Gerçekten o, çirkin bir hayasızlık ve kötü bir yoldur' (İsra 32)
4-Bu imtihan dünyasında, her konuda olduğu gibi evlilik konusunda da Müslüman'lar Resulullah'a (sav) uymakla mükelleftir. Nitekim bir hadisinde Resulullah (sav) şöyle
buyuruyor: 'Nikah benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir...' (Buhari, Müslim)
Ancak evliliğin asıl sebebi; İslam'ı her yönüyle ve hakkıyla yaşayabilmektir. Çünkü İslam'ı yaşama konusunda, evli olan kişi birçok yönden fazilet elde eder. Nitekim evliliğin fazileti büyüktür.
Bu faziletlerden birkaçına değinecek olursak;

A) Evlenen kişi, İslam'ı yaşama konusunda önemli bir aşama kat etmiş olur. Lakin bu konuyla ilgili bir hadisinde Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: 'Evlenen kişi dininin yarısını tamamlamış olur. Diğer yarısı için de Allah'tan korksun' (Taberani)
B) Evlenen kişi, günahlara karşı sağlam bir kalkan edinmiş olur. Bu konuyla ilgili bir ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: '...Onlar (kadınlar) sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtüsünüz...' (Bakara 187)
C) Evlenen kişi, şehvetin şerlerinden korunmuş olur. Konuyla ilgili bir hadisinde Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: 'Ey gençler topluluğu! Sizden kim evlenmeye güç yetiriyorsa evlensin. Çünkü evlenmek gözü haramdan sakınmaya ve iffeti korumaya daha elverişlidir. Kim de evlenmeye güç yetiremiyorsa oruç tutsun. Çünkü oruç şehveti kesicidir.' (Müslim)
D) Evlenen kişi, nefsi arzulara ve şeytanın dürtülerine karşı koyma gücü ve imkanını elde etmiş olur.
E) Evlenen kişi, kişilik ve sorumluluk duyguları bakımından olgunluk kazanmış olur.
Bekar kalan ise bu beş şeyden mahrum kalır; şehvetin, nefsi arzuların ve şeytanın dürtüleriyle baş başa kalıp her an günaha girme tehlikesiyle karşı karşıya kalır.
İşte bu sebeplerden dolayı İslam, evliliği şiddetle teşvik etmekte, mazeretsiz olarak evlenmeyenleri de kınamaktadır.
Ancak evliliğin geciktirilmemesi gerekir ki bu konuda da İslam hem uyarı ve tavsiyede bulunuyor hem de yol gösteriyor.
Evliliğin geciktirilmesinin nedenleri ve buna karşı yapılması gerekenleri bir dahaki yazımızda işleyeceğiz inşallah.
Allah'a emanet olun.