Ülke genelinde artan uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili değerlenmelerde bulunan STK temsileri, uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere camileri adres olarak gösterdi.

Türkiye'de giderek artış gösteren madde bağımlılığı toplumu tehdit etmeye devam ediyor. Toplumda giderek yaygınlaşan madde kullanımının çok küçük yaşlara kadar inmesi, tehlikenin geldiği boyutu da gözler önüne seriyor. Uyuşturucu madde kullanımının özellikle varoşlarda yaygınlaşması ise dikkat çekiyor.

Halk arasında 'Torbacı' olarak tabir edilen uyuşturucu tacirleri, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uyuşturucu illetinin tuzağına düşen gençler, yeni arkadaş çevresiyle bataklığa her geçen gün daha fazla saplanıyor.

Konuya ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Vanlı STK temsilcileri, uyuşturucudan kurtulmak isteyenlere adres olarak camileri gösterdi.

Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak. İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan ve Hüseyin Çelik İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Sıddık Baykara, maddeye karşı cami görevlileri başta olmak üzere eğitimcilerin ve İslami cemaatlerin çalışması gerektiğini söylediler.

'Uyuşturucu bağımlılığı günden güne artıyor'

Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak, İçişleri Bakanlığının desteğiyle 8 aydır bir proje yürüttüklerini ifade ederek, 'Yürütmekte olduğumuz bu proje çerçevesinde okullara gidiyoruz. Okullarda yaptığımız seminer ve gözlemlerimize göre; uyuşturucu illetine bulaşan gençlerin çoğu arkadaş çevresinden etkilenmiş.' dedi.

Kıpçak, 'Tedavi merkezleri AMATEM'in bu konuda yetersiz kaldığı görüşündeyiz. Van'da tespit edilmiş 20 bin madde bağımlısı var. Bunun 50 bin civarına yükseldiği ifade edilmektedir. Bizler 16 yatakhaneli AMATEM'in ilimizde yetersiz olduğu görüşündeyiz. Yine ÇEMATEM'de yine böyle bir sıkıntı var, diğer illerimizde YEDAM Yeşilay danışma merkezi oluşturulmuş. Aile ve Sosyal Bakanlığımızın 40 ilde Yeşilay Danışma Merkezi kuracağına dair bir açıklama yapıldı. Van'da da bir YEDAM'ın kurulması gerektiğini ifade ediyoruz.' dedi.

'Uyuşturucu kulanım yaşı 7 ve 10'lara düştü'

Kıpçak; şu sözleri kaydetti; ' İran'da 2 buçuk milyon madde bağımlısı insan var, bu 2 buçuk madde bağımlısı insan için 'insanlık köyü' projesi başlatılmış. Başlatılan olan bu proje müthiş düzeyde, ülkeye bir artı katmış insanların madde ile olan bağlarını koparılmasına dair, böyle bir çalışmanın ülkemizde başlatılması çok iyi olurdu. Ülkemizde madde kullanımı 10'un altına düşmüş bir vaziyette, okullarda yaptığımız gözetimlerde madde iletini, özellikle sigara satıcıları okullarımızın etrafına pusuya yatmış durumda ve her kötü işin başında sigara geliyor. İlkokul çağında sigara içen genç sonradan esrar, eroin ve bunun gibi bir çok uyuşturucu kullanıyor okul çevrelerinde bunların mutlak suretle uzaklaştırılması gerekiyor. Öğrenciler çevrelerinde ne görürlerse o doğrultuda hareket ediyorlar, okul çevresinde sigara ve her hangi bir madde ile temas kuran bir öğrenci için bunların devamı da geliyor. Gençlerimizin öğrencilerimizin sosyal ve kültürel alanlara yönele bilecekleri ve yöneltile bilecekleri bir meyilde yok, böyle olunca maddeye daha rahat ulaşa biliyor gençlerimiz. Bu yüzdendir ki; Uyuşturucu kulanım yaşı 7 ve 10'lara düşmüş.'

'Madde bağımlılığı cami ve Kur'an kursu sevgisiyle sona erecek'

Uyuşturucu kullanan gençlerin cami ve Kur'an kursları ile tanışmaları gerektiğini belirten Kıpçak, 'İslami inanç bilgisinden mahrum, İslam'dan uzak olan gençlerin maddeye teması ve maddeyle ilişki kurması biraz daha baskın. Biz gençlerimizi biraz daha camilere, biraz daha Kur'an kurslarına kazandırabilirsek, bunların dini bilgileri bunlara kazandırıla bilinirse mutlak surette hiçbir şekilde o illete ve o illetin zararlarıyla temas kurması söz konusu olmayacaktır.' dedi.

'Geleceğin teminatı olan gençler tehlikede'

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan ise ülke olarak bağımlılıklarla mücadelede pasif bir durumda olduklarını söyledi.

Akan, 'Madde bağımlılığının özellikle küçük yaşlara kadar yayılması, insanlar için yüz kızartıcı bir durumdur. Büyük bir ayıp ve noksanlıktır. Büyükler olarak bu duruma düşen gençlerimize el atmıyoruz, camiye gittiğimizde sabah namazında caminin avlusunda veya ayakkabılığında bir iki tane uyuşturucu müptelasına maruz kalan gençleri gördüğümüzde onları kurtarmak yerine gittikçe bataklığa itiyoruz, buda hal ve harekelerimizden kaynaklanıyor ya hakaret ediyoruz. Onlar o durumdayken onların kolundan tutup o bataklıktan kurtarmak lazım, bizim en büyük eksikliğimiz maddi olarak destekte bulunmuyoruz, söylemlerimiz çok ama konu maddiyata gelince elimizi cebimize atıp ta onlar için hiçbir fedakarlıkta bulunmuyoruz. Madde bağımlısı çocuklarımıza sahip çıkalım ve özellikle okula çocuklarımızı yalnız göndermeyelim.' diye konuştu.

'Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak demektir'

Akan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Madde kullanım yaşının 7 ila 10'lara kadar düşmesi yine bizim gevşek davranmamızdan kaynaklanıyor. Cami avlusunda birkaç tane madde kullanan gençlerle sohbetimiz oldu, onlarda 'biz eve gittiğimizde madde kullanıyoruz diye bizi evden kovuyorlar.' Bu baba ve anne için büyük bir ayıptır, sonuçta çocuk onların çocukları ve bir insandır. Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak demektir. Anne ve babaların bu konuda büyük yanlışları var. Biz çocuklarımızı kurtarmasak madde tacirleri, terör ve bunun gibi İslam ve insan düşmanları çocuklarımıza sahip çıkar ve doğru yoldan saptırır.'

'Madde bağımlısı olan çocuklardan önce aileleri eğitelim'

Van'ın hem uyuşturucu kullanımı bakımından hem de tacirliği bakımından önde gelen illerden biri olduğunu söyleyen Hüseyin Çelik İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Sıddık Baykara, bataklığın kurutulması için ciddi çalışmaların yapılması gerektiğine işaret etti.

Baykara, 'Ancak bu sorun Van'ın değil dünyanın bir sorunudur. Camilerin çocuklara açılması gerek, cami müştemilatlarının çocukların eğitimi için uygun hale getirilmesi ve cami vasıtasıyla ve din adamları vasıtasıyla bu çocukların topluma kazandırılması lazım. Bütün kurumlar el ele versin ve çocuklardan önce aileleri eğitelim. Uyuşturucu kullanmanın belirtileri nelerdir, çocuklarla ilgili sıkıntılar nelerdir ki madde bağımlısı gençlerle konuştuğumuz zaman sorunun aileden kaynaklandığı görüyoruz. Ya sevgisiz kalmış ya şiddete maruz kalmış, bu yüzden bizim başta aileleri eğitmemiz lazım.' diye konuştu. (Yunus Tuğrul - İLKHA)