​Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump'ın bir araya geldiği Finlandiya'daki zirve başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın bir araya geldiği Finlandiya'daki kritik zirve başladı. Zirvede, ABD-Rusya ilişkileri, ABD seçimlerine müdahale iddiası, Suriye, nükleer silahsızlanma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri, Kırım ve Kuzey Kore gibi konular ele alınacak.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan zirve, Putin'in geç gelmesi nedeniyle gecikmeli olarak başladı.

Trump, ikili görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Putin ile konuşacak çok güzel şeylerini olduğunu söyledi.

Ticaret, askeriye, nükleer ve Çin gibi konuları ele alacaklarını belirten Trump, 'Bence son iki yıldır çok iyi anlaşamayan iki ülke olarak büyük fırsatlarımız var. Sanırım sıra dışı bir ilişkiye sahip olacağız. Rusya ile iyi geçinmek kötü bir şey değil. Gerçekten, dünyanın bizi birlikte görmek istediğini düşünüyorum. İki büyük nükleer güç biziz. Nükleer enerjinin yüzde 90'ına sahibiz ve bu iyi bir şey değil, kötü bir şey. Umarım bu konuda bir şeyler yapabiliriz, çünkü bu olumlu bir güç değildir, olumsuz bir güçtür, bu yüzden diğer şeylerin arasında konuşacağız.' dedi.

İki lider, baş başa görüşmenin ardından çalışma yemeğine katılacak, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Yaklaşık 4 saat sürmesi beklenen zirve yoğun güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

İki lider, ABD-AB ilişkilerinin zayıfladığı ve Rusya'nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin soruşturmanın yoğunlaştığı bir dönemde özel bir zirvede bir araya geldi. (İLKHA)