Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelerle Devlet Arşivleri ile Milli Saraylar İdaresi başkanlıkları kuruldu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, 'Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi' ve 'Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi' yayımlandı.

Devlet Arşivleri Başkanlığı

Devlet Arşivleri Başkanlığı, arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenleyip, kamuda belge yönetimini sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kuruldu.

Başkanlık; devlet arşivlerine ilişkin esasları belirleyecek, bunların uygulanmasını takip edecek ve denetleyecek. Devlet ve kişilerin ulusal ve uluslararası haklarını belgeleyecek ve koruyacak.

Kamu, özel ve yurt dışı arşivlerinde bulunan devlet ve millet hayatını ilgilendiren belgeler tespit ve tescil edilip, sertifikalandırılacak, korunacak, gerektiğinde satın alınarak devlet arşivlerine kazandırılacak. Bunların tasnifi yapılarak, araştırmaya açılacak.

Arşivlerden yararlanma usul ve esasları belirlenerek, arşivlere erişim artacak. Kağıt ve elektronik ortamda oluşturulan arşiv belgelerinin her türlü güvenliğine ilişkin önlemlerin alınması sağlanacak.

Ayrıca, tarihi ve kültürel değeri olan arşiv belgeleri tanıtılacak, yayın yapılacak, arşiv müzesi kurularak, yurt içinde ve yurt dışında sergiler açılacak.

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ise milli sarayların (saray, müze, köşk, kasır ve fabrikalar ile bunlara bağlı taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları) yönetimi ve tanıtımı için Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak genel bütçeye tabi kuruldu.

Başkanlık; Cumhurbaşkanlığının yönetiminde bulunan saray, köşk ve kasırlar ile bunlara bağlı taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının tespitini, tasnifini, periyodik bakımını, muhafazasını, restorasyonunu ve tanıtımını yapacak.

Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde (Birinci TBMM Binası) tüm müzecilik hizmetlerini yerine getirecek, müzenin ulusal ve uluslararası tanıtımını yapıp, bu amaçla faaliyetlerde bulunacak.

İlgili kuruluşlarla kültürel alanlarda iş birliği yapacak, müzenin onarım, restorasyon, teşhir ve müzecilikle ilgili diğer teknik hizmetlerini yürütecek.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde müzelerin tanıtılmasını, ziyarete hazır tutulmasını, ziyaretçilere ilişkin verilerin istatistiki yöntemlerle değerlendirmesi için gerekli çalışmaları yapacak. (Hamza Adiyaman - İLKHA)