Yılmaz Sönmez/Van Olay

Van'ın Saray İlçesine bağlı Sırımlı Mahallesi halkı 2002 yılından bu yana devam eden içme suyu sıkıntısının giderilmesini istiyordu. Sırımlı Mahalle halkı 2002 yılında sorunun çözüleceği yönde adımların atıldığını, ancak yaşanan bazı olumsuz nedenlerden dolayı bu kararın sürekli ertelenmesinden şikayetçi olmuşlardı.

Gazetemizde yayınlanan 'Sırımlı Mahallesi içme suyu istiyor' başlıklı haberden sonra 2002'den bu yana ertelenen içme suyu sorunu tekrar gündeme gelmişti. Haberimizden sonra Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü ve Dünya Kent Projesi Su Sondajı Başkanı Cafer Barlık'ın girişimleriyle 10 Haziran 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Van'a 22 proje müjdesiyle gediği sırada, 22 projeden bir tanesinin de Sırımlı Göleti Sulaması olduğu açıklanmıştı.

Konuyla ilgili gazetemize bilge veren Dünya Kent Projesi Su Sondajı Başkanı Cafer Barlık, yaptıkları girişimlerden sonra olumlu sonuç aldıklarını belirterek, 'Sırımlı Köyü halkı olarak, yaptığımız bu girişimler sonucu Başbakan tarafından Sırımlı Göleti müjdesi verildi ve içme suyu sondajlarının da önümüzdeki günlerde geleceği haberini aldık.' dedi.

'PROJE VAN İÇİNDE BÜYÜK BİR BAŞARI OLDU'

Projenin hem Sırımlı Mahallesi için hem de Van için büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Barlık, 'Sırımlı Göleti Projesi dünya projesine girdiği için çok bekletildi. Proje Van içinde büyük bir başarı oldu. Proje aşamasında 20 bin tane dilekçe TBMM'ye verdim. Verdiğim dilekçelerde hem gölet, hem de içme suyu sondajlarıyla ilgili sorunları dile getirdim. Sırımlı Köyü halkı olarak yaptığımız bu girişimler sonucu Başbakan tarafından gölet müjdesi verildi ve içme suyu sondajlarının da önümüzdeki günlerde geleceği haberini aldık. DSİ Van Bölge Müdürü'nün de yardımlarıyla Sırımlı Göleti Projesi yürürlüğe girdi. Yapılan girişimler sonucu gölet müjdesinden sonra içme suyu sorununun da olduğu ve bu sorununda bir an önce çözülmesi istendi ve önümüzdeki günlerde de içme suyu sorunumuz çözüleceği müjdesini aldık.' ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere, 10 Haziran 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 354 milyon lira tutarındaki 22 adet yatırım müjdesi ile Van'a gelmesinin ardından, 22 projeden bir tanesinin de Saray, Sırımlı barajı olduğunu açıklamıştı.

Van Kinyas Kartal Kavşağı yakınında düzenlenen toplu temel atma ve açılış merasiminde DSİ tarafından inşa edilecek Pay Sulaması, Saray-Sırımlı Göleti Sulaması ile bir adet taşkın koruma tesisinin temeli atılacağı bildirilmişti.