Fransa'da, peçesinin zorla açılmasına tepki gösteren Müslüman bir kadın, polis tarafından zorla yere yatırılarak darp edildi.

Fransa'da Toulouse'un Mirail banliyösünde peçeli Müslüman bir kadının yüzünü görmek isteyen polis, önce Müslüman kadını zorla yere yatırdı, ardından darp etti.

Tepkilere neden olan olayın, 15 Nisan Pazar günü peçeli Müslüman bir kadının polis tarafından yüzünün görülmek istenmesi üzerine yaşandığı belirtildi. Kimlik kontrolü esnasında kimliğini gösteren kadının, ısrarla yüzünün görülmek istenmesi üzerine bunu reddettiği, bunun üzerine polisin peçeli ve çarşaflı kadını yere yatırarak darp ettiği belirtildi.

Fransa Polisi keyfi uygulama yapıyor

Polisin keyfi uygulaması, olay yerinde bulunan gençlerin tepkisine neden oldu. Gençlerin taşla müdahalesi sonrası polisler, Müslüman kadını araca bindirerek karakola götürdü.

Müslüman kadınının darp edildiğini gösteren video kaydının sosyal medyada yayınlanmasının ardından olaylar büyüdü. 3 gündür Toulouse'un banliyölerinde devam eden gösterilerde onlarca araç ateşe verildi. Toulouse Valisi, 18 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Araç kundaklamaları ve olaylar gittikçe büyürken, Vali Mailhos sükûnet çağrısında bulundu.

Müslüman bir genç cezaevinde katledildi

Diğer yandan Toulouse'un güneyinde Seysses Cezaevinde cumartesi günü Mirail banliyösünden Müslüman bir gencin ölmesinin de olayları tetiklediği belirtildi. Hapishanedeyken intihar ettiği öne sürülen gencin, intihardan çok uzak birisi olduğu ve cezaevi gardiyanı tarafından katledildiği belirtildi.

Daha önce de Paris'in batısındaki Trappes'de bir kişi, polislerin kimlik kontrolü için eşinin peçesini kaldırmak istemesi üzerine sert tepki göstermiş; daha sonra gözaltına alınmıştı. Adamın serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce kişi karakol önünde eylem yapmıştı. Devam eden olaylarda onlarca araç yakılmış, polisin orantısız saldırıları nedeniyle yaralananlar olmuştu.

Fransa'da 2011 yılında Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığında Avrupa'da bir ilk olarak yürürlüğe giren 'peçe yasası', yüzü görünmeyecek şekilde örtmeyi yasaklıyor. Yasa ihlaline 150 euroluk para cezası öngörüyor. (İLKHA)

Kapat