ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye'de tutuklu bulunan papaz Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde, 'Türkiye için sonuçları olabilir.' dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunda soruları yanıtlayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri satın alması ve İzmir'de yargılanan Papaz Andrew Brunson davasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mitchell, Rahip Brunson'ın davasını yakından takip ettiklerini ve olumsuz bir kararın sonuçları konusunda atılacak olası adımları görüştüklerini söyledi.

'Brunson ailesiyle ve Tük hükümetiyle temaslarımız devam ediyor.' diyen Mitchell, 'Türkler yüksek standartta bir adalet sistemleri olduğunu söylüyorlar ama söz konusu iddianame bunun tam tersini gösteriyor ve gülünç. Brunson tamamen masum bir insan. Eğer bu söz konusu olmazsa (tahliye edilmezse) biz de bazı seçenekleri değerlendiriyoruz. Bu noktada Senato ve Temsilciler Meclisiyle atılacak adımlar konusunda da koordinasyon halindeyiz. Ve bu noktada bu konuyu son derece ciddiye aldığımızın bir kez daha altını çizmek istiyorum.' dedi.

Dış İlişkiler Komisyonu'nda Temsilciler Meclisi üyelerine bilgi verirken Rusya, Türkiye ve İran konusunda da değerlendirmelerde bulunan Mitchell, 'Türkiye son dönemde Rusya ve İran'la ilişkilerini arttırdı. Bu yakınlaşma endişe verici. Amerika'nın kaygılarını iletmesine karşın Türkiye, Rusya'yla görüşerek Afrin'de bir operasyon düzenledi.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alma anlaşmasına da değinen Mitchell, 'Ankara Rus S-400 sistemleri sipariş ettiğini iddia ediyor. Bu durum mevcut düzenlemeler gereği Türkiye'ye yönelik yaptırımları gündeme getirme ihtimali taşıdığı gibi Türkiye'nin F-35 programına katılımını potansiyel olarak tehlikeye sokmaktadır. Türkiye'nin siyasi ve stratejik olarak Batı'yla yan yana durması Amerikan ulusal çıkarlarının gereğidir. Suriye konusunda hem Türkiye'nin haklı kaygılarını gidermek hem de askeri birimlerimizin yanlışlıkla karşı karşıya gelmemesi için en üst düzeyde görüşmeler yürütüyoruz.' ifadelerini kullandı. (İLKHA)