Yunus Tuğrul/Vanolay
Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun daha önce hayırlı olsun dediği, kent trafiğini rahatlatacak 'Alternatif Kuzey Yolu' projesinde zemin etüt çalışmaları başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin destekleriyle 1 milyon 100 bin nüfuslu Van'ın şehir içi trafiğini rahatlatmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan 5 kilometrelik 'Alternatif Kuzey Yolu' projesinde zemin etüt çalışmaları sürüyor. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından bu kapsamda yapılan çalışmayla Çohaz Petrol civarında bulunan Eski Subay Evleri sokağından Akköprü Deresi'ne inecek 5 kilometrelik yolun proje alanında yer alan zemin ve kayalara ait deformasyon özellikleri belirlenecek. Bu sayede yolun fiziki yeterliliği ve taşıyabileceği trafik yükü ortaya çıkarılacak.
Yapımı başlayan Alternatif kuzey yolu üzerinde bulunan 2 bine yakın esnaf vali Zorluoğlu'na yaptıkları bu çalışmadan dolayı teşekkür ettiler.
'30 SENEDİR HANGİ KURUMA MÜRACAAT ETTEYSEK BU YOLU AÇMADILAR'
2011 Depreminden Sonra Sokağın Tamamen Öldüğüne Dikkat Çeken esnaf Fahrettin Handil, 'Daha önceden devlet hastanesi buradaydı, depremden önce burası canlı bir sokaktı, bu sokağın 2 bin esnafı var depremden önce hastanenin de burada olmasıyla 2 bin esnafta 'da sıkıntı yoktu, ama depremden sonra bu esnaflarımızda iş yapamamaya başladı. Sokağımız ölü bir sokaktı, 30 senedir hangi kuruma müracaat etteysek bu yolu açmadılar. Van'ın trafiğinin rahatlatacak düzeyde bir yol ama hiçbir kurum müracaatlarımızı değerlendirmeye bile almadılar. Esnaflar olarak yeni gelen valimize gittik kışın ortasında yarım metrelik karda vali bey gelip yolu kontrol etti. Hiçbir kurum amirinin yapmadığı şeyi yapıp karda kışta kontrole eldi, sonra büyük şehir belediyesiyle yine geldi ve açılacak talimatını verdi bugün çalışmalar başladı. Biz vali bey yolu açacağız dediğinde inanmadık, diğer kurum amirleri gibi tamam der ama yapmaz dedik ama Allah kendisinden razı olsun Van'ın trafiğinin ve 2 bin esnafın iş yapa bilmesini sağladı vali beye teşekkür ediyoruz.' dedi.
'HALK OTOBÜSLERİ BEŞYOL TRAFİĞİNİ DEĞİL KUZEY YOLUNU KULLANSIN'
Halk otobüsleri Beşyol trafiğine girmeden kuzey yolunu kullanıp Akköprü'den dönmesi gerektiğini söyleyen selim Handil sözlerini şu şekilde sürdürdü:
Handil, devlet hastanesi buradan kalktıktan sonra bu yol durma noktasına gelmişti. Daha önce ipek yolu ve büyük şehir belediyesine önerge verdik hem bu yolun açılmasını ve halk otobüslerinde gelip diş hastanesinin arkasında dönmesini istemiştik. Daha önceleri sıkıntılar yaşadık gerek İpekyolu gerekse de büyük şehir, sonra valimiz murat Zorluoğlu göreve atandı. Atandıktan sonra bu yolun açılası yönünde talepte bulunduk, kışın yarım metre kar vardı valimiz geldi yolu inceledi hemen yaz ayı gelmeden bu yolu açmalarını istediler bu yapılacak yol Van'ın en önemli yollarından biri. Van'ın trafiği şuan durma noktasında bu yapılan yol trafiğe nefes aldıracak bir yol vali beye teşekkür ediyoruz ve yine Van il başkanı Kayhan beye de teşekkür ediyoruz oda ilgilendi bu yolla.'
'BU YOL VAN'IN TRAFİĞİNİ HAFİFLETECEK VE VAN'IN İŞLEK BİR CADDESİ HALİNE GELECEK'
Yolun açılması Van için bir nefes olduğunu söyleyen Tuşba halk pazarı başkanı Abdüsselam kaya, bu yolun açılması herkese fayda sağlayacak. Bu yolun giriş çıkışı kapalıydı, bu yolun açılmasıyla işlerimiz daha iyi olacak ve vatandaşın giriş çıkışı için daha rahat olacak, bu yolu açanlar ve sebep olanlara teşekkür ederiz. Belki sadece küçük bir yol gibi geliyordur halkımıza ama bu yol açıldığı zaman hem Van trafiği rahatlayacak hem 2 bin esnaf artık nefes alacak. 'ifadelerini kullandı.
1886 yılından beri esnaflık yaptığını söyleyen Selahattin Karakıyak ise, burası çıkmaz sokaktı, girmesi zor olan çıkmaz Sokak, hastaneye gelen hastalar ve personellerin bile kullanmakta tereddüt ettiği bir yoldu, ama bundan sonra Van'ın trafiğinin hafifletecek Van'ın işlek bir cadde haline geleceğini söyleye biliriz. Valimize teşekkür ediyorum, bu yoldan umudumuzu kesmiştik şimdi elhamdülillah açılıyor her yönüyle halka iyi gelecek, hastanesi için, trafiği için, esnafı için iyi olacak bir çalışma inşallah. Şeklinde konuştu.