Yerli ve yabancı basın mensuplarının katıldığı haftalık basın toplantısında İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi, Suriye'ye yönelik yaşanan saldırının arkasında Astana sürecindeki başarı olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi yerli ve yabancı basın mensuplarının katıldığı haftalık basın toplantısında, bölgede yaşanan gelişmeler hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasimi, bölgede ve dünyada yaşanan sorunların temelinde ABD'nin izlediği yanlış siyasetin olduğunu söyledi.

Kasimi, ABD'nin geçen on yıllarda izlediği stratejik yanlışlarla dolu siyasetlerinin bölgede ve uluslararası alanda ciddi sorunlar oluşturduğunu söyledi.

'Saldırı Astana'da yürütülen süreci etkilemeyecektir'

Bölgedeki krizlerin kaynağının ABD'nin izlediği yanlış siyasetler ve yaptığı hatalar olduğunu belirten Behram Kasimi İngiltere, ABD ve Fransa üçlüsünün Suriye'ye yönelik saldırılarının arkasında da İran, Rusya ve Türkiye üçlüsünün başarıyla yürüttüğü Astana sürecinden duydukları rahatsızlıklar olabileceğini sözlerine ekleyerek, 'Suriye'ye yapılan saldırı, Astana'da yürütülen başarılı süreci ve terörizme karşı mücadeleyi de etkilemeyecektir.' dedi.

'Üçlü saldırının tam bir cinayet'

İran ve İngiltere dışişleri bakanlarının telefon görüşmesine de işaret eden Kasimi, 'İki ülke dışişleri bakanlarının yaptıkları görüşmede gündem konusu, Suriye ve bölgedeki gelişmeler olmuştur. Ve görüşmeyle ilgili ayrıntılı bilgilerde verilmiştir. İran tarafı, Suriye'ye yapılan üçlü saldırının tam bir cinayet olduğunu İngiltere dışişleri Bakanına da söylemiştir.' diye konuştu.

'ABD Astana sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesinden rahatsız'

'Suriye'ye yapılan üçlü saldırı için, BM'den ve uluslararası organlardan bir izin alınmadığı gibi, saldırıya bahane olan olayın araştırılmasına da izin verilmemiştir.' diyen Behram Kasimi, Suriye'ye yönelik üçlü saldırının Astana'ya etkisine işaret ederek, 'Suriye'deki çatışma bölgelerinde garantör ülke olan İran, Türkiye ve Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına dair vurgulara da yapılmış bir saldırıdır bu. Belki de ABD, Astana sürecinin başarılı bir şekilde ilerlemesinden rahatsızdı. Üçlü saldırının arkasında belki de İran, Rusya ve Türkiye'nin başarılı iş birliği bulunuyor. Fakat, bu böyle düşünülüyorsa, yanılıyorlar. Zira, üç ülke bütün görüş ayrılıklarına rağmen, stratejik iş birliğine vurgu yapmaktadır. Özellikle terörizmle mücadele ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına vurgu yapmaktadırlar.' diye konuştu. (İLKHA)

Kapat