Yunus Tuğrul/Vanolay

Yükselen altın fiyatları nedeniyle başlayan düğün sezonunun eski canlılığını kaybettiğini söyleyen Van esnafı, asgari ücretle çalışan kişinin düğün yapmasının çok zor olduğunu söylediler.

Yaz aylarının gelmesiyle başlayan düğün sezonunun eski canlılığını kaybettiğini söyleyen Van esnafı, özelikle asgari ücretle çalışan kişilerin evlilik yapmasının çok zor olduğunu ifade ettiler.

Altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle alım gücünün de düştüğünü belirten kuyumcu esnafı Akif Ölmez, 'Asgari ücretli birinin düğün yapabilmesi çok zor, bu kişi ancak eş, dost ve akrabanın veresiyesiyle düğün yapabilir. Geçen seneye göre, bu yıl altın fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış oldu, bu artışında piyasayı olumsuz etkiledi. Piyasada altın alım gücü düştü. Geçen sene bir tam altının fiyatı bin TL iken, şu an satışı bin 150 oldu, yükseliş var dolayısıyla düğün yapan müşterilerimizin bir kısmı altın sayısını düşürmekle zorunda kalıyor. Asgari ücret ile düğün yapmak çok zor, asgari ücretli biri yalnız başına düğün yapamaz, ancak eş, dost, anne, baba yardımıyla altın alabiliyorsa o zaman düğün yapabilir.' dedi.

Ölmez, 'Sizin de gördüğünüz gibi bir cumhuriyet altının fiyatı bin 150 TL olmuş, asgari ücretle çalışan bir kişi masraflarını da çıkarırsa ancak bir çeyrek alabilir, onunla da düğün olmaz. Devletin bu konuda düğün yapacaklara destek olması gerekiyor. Kendi başına düğün yapmak çok zor, masraf çok sadece altın almakla da bitmiyor, bunun başka giderleri de var. Bugün düğün için yapılacak altın alışverişi 15 binin altında değildir. Bu da bir yıllık asgari ücret maaşına denk geliyor.' şeklinde konuştu.

Düğün sezonunun başladığını ancak bir önceki yıllara oranla işlerinde yüzde 20 düşüş olduğunu söyleyen Olay Matbaa Görevlisi Ali Güçlü, 'Sezonun başlaması ile düğün yapacak olan adaylar fiyatı en düşük davetiyeyi seçiyor ve geçen senelere göre maddi imkanlar düşüşte, geçtiğimiz yıllara göre düğün sezonu başladı ama yüzde 20 bir düşüşle başladı. Düğün davetiye basımları başladı, siparişlerimiz geliyor. Fiyat olarak da geçen sene ile bu sene arasında fark yok, fiyatlarımız aynıdır. Genellikle davetiye seçecek olanlar fiyatlara bakarak en uygunu hangisi ise daha çok onu tercih ediyor. Bu bölgede maalesef başlık parası, düğünde para atma gibi birçok adet var. Bu şartlarda düğün yapmak çok zor. Asgari ücretle geçinen birisi için bu durum daha da zor. Belediyenin, evlenme çağında olan gençlere bir destek de bulmalarını isteriz. Belediyelerin veya Valiliğin yapabileceği yardım evlilik kredisi gibi bir çözüm olabilir. Bugün bir evlilik kredisi var ama yüksek faizli para veriyorlar. Bu yüzden de sıkıntılı, faizsiz bir destek verilmesi gerekir.' ifadelerini kullandı.

Halkın gelirinin düşük olduğunu ve buna kurumların destek olması gerektiğini söyleyen çeyizci esnafı Recep Polat, ise 'Düğün sezonu başladı ama eski yıllara göre işlerimizde düşüş var. Piyasada olan canlılığı da toptancılar alıyor, parkende mal sattıkları zaman, halkta diğer esnafı tercih etmek yerine perakende satış gerçekleştiren toptancıları tercih ediyor. Asgari ücret alanlar bu sene düğün yapamaz, zaten asgari ücret bin 600 TL asgari ücret alan bir fert bu parayla neyi karşılayacak, yıllarca yemeden içmeden para biriktirmesi lazım ki düğün masraflarını karşılasın. Yetkili olan kurumlardan evlilik yapacak olan gençler için yardım çağrısında bulunuyoruz. Halkta para olmadığı zaman esnafta da olmuyor.' diye konuştu