Doğu Guta'da yaşanan ve şu ana kadar Esed rejimi tarafından da üstlenilmeyen kimyasal saldırı ile ilgili olarak Fransa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

ABD'nin kendi içerisinde 'Suriye'den çekilme/çekilmeme' tartışmasını yaşadığı, muhaliflerin ise Doğu Guta'dan çekilme kararı aldığı bir dönemde yaşanan ve Esed rejimi tarafından da üstlenilmeyen kimyasal saldırı ile ilgili olarak Fransa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil olarak toplantıya çağırdı.

Esad Rejimi tarafından yapıldığı iddia edilen ve Doğu Guta'nın Duma bölgesine yapılan saldırıda şu ana kadar 80 sivil hayatını kaybetti.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin kınadığı saldırıyı Rusya, kimyasal saldırı iddiaları 'tehlikeli provokasyonlar' olarak nitelendi.

Konu ile ilgili olarak Rus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, servis edilen haberlerin yalan haberler olduğu belirtilerek, bu haberlerin amacının, Suriye'ye dışarıdan yapılacak olası bir saldırıyı 'meşrulaştırmak' çabası olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, 'Bu olay, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin 2118, 2209 ve 2235 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının bir kez daha hiçe sayıldığını göstermektedir. Uluslararası toplumun saldırı karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların bu vakayı derhal soruşturmasını bekliyoruz.' ifadelerine yer verilmişti. (İLKHA)