Yemen'de 5'inci yılına giren iç savaşın siviller üzerindeki yıkıcı etkisi devam ediyor. Suriye ve Libya kadar dünyanın gündemine gelmeyen savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de açlık nedeniyle ölümün eşiğine gelmiş durumda.

BM verilerine göre Yemenliler dünyadaki en ağır insani krizle karşı karşıya. Bağımsız kaynaklarca hazırlanan raporlar, savaşın başından bu yana 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) açıklamalarına göre ise Yemen'de önlenebilir hastalıklardan dolayı "her 10 dakikada bir çocuk" ölüyor. Çocuklar arasında yetersiz beslenme hızla yayılıyor.

Savaş nedeniyle sağlık sektörü çökerken, kolera, difteri ve benzeri hastalıklara müdahale de zorlaştı.

22 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu ülkede, Suudilerin öncülüğündeki koalisyonun saldırıları nedeniyle ülke perişan bir hale gelmiş durumda.

En az 8,4 milyon kişi açlıktan ölmek üzere, 14 milyon kişi de acil yardıma muhtaç. Bu rakamlar, Yemen nüfusunun dörtte üçlük kısmına tekabül ediyor.

BM İnsani İşler Genel Sekreteri ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, Yemen'i kasıp kavuracak yakın bir açlık tehlikesine karşı uyarıda bulunarak, halkın dörtte üçünün her türlü insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti. (İLKHA)