2018'in ilk 3 ayında et fiyatları yüzde 8 zamlanırken, süt ürünlerinde fiyat artışı geçen yıla göre yüzde 30 oranında arttı.

Önceki gün açıklanan yüzde 0.99'luk mart ayı enflasyonu hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yüksek enflasyonda et ve süt gibi işlenmiş gıda ürünlerindeki yüksek artışların etkili olduğunu bildirdi.

Yapılan değerlendirmeye göre kırmızı et fiyatlarında mart ayındaki yüzde 5.12 yükselişle birlikte ilk üç aydaki birikimli artış yüzde 8.05'e çıktı. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30'a yaklaştı.

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,99 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 10,23 ile yataya yakın seyretti. Yıllık enflasyon temel mal ve hizmet gruplarında gerilerken, gıda ve enerjide yükseldi. Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte işlenmiş gıda fiyatları etkili olurken, enerji enflasyonundaki artışta büyük ölçüde baz etkileri öne çıktı. Temel mal grubu enflasyonunda alt gruplar geneline yayılan bir yavaşlama gözlenirken, hizmet enflasyonundaki düşüş görece sınırlı oldu. Bu gelişmelerle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyelerini korudu. (İLKHA)