Facebook'un, telefonlarına 'Facebook uygulaması' yükleyen kişilerin 'cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını tuttuğu' ortaya çıktı.
Kullanıcı verilerini şirketlere satmak ve bu verilerin usulsüz kullanımını denetlememek ile suçlanan sosyal medya devi Facebook'un, bu kez de telefonlarına Facebook uygulaması yükleyen kişilerin cep telefonu konuşmalarını ve kısa mesaj kayıtlarını tuttuğu ortaya çıktı.
Guardian gazetesinin haberine göre, 'Facebook'u Sil' kampanyasına katılarak platformdaki hesabını kapatmaya çalışan kişilere 'Facebook'taki verilerinizi bilgisayarınıza indirmek isteyebilirsiniz.' önerisi sunuluyor.
Hesabını kapatıp verilerini indirmek isteyen kullanıcılar, cep telefonundaki rehbere kayıtlı numaralar, isimlerin yanı sıra telefondan gönderilip alınan tüm kısa mesajların da Facebook sunucularından indirilen dosyada yer aldığını söylüyor.
Konuyla ilgili olarak Facebook'tan yapılan yazılı açıklamada, 'Mesajlaşma uygulamalarının en önemli özelliklerinden birisi de bağlantı kurmak istediğiniz kişileri kolaylıkla bulabilmenizdir. Bu nedenle telefonunuzla bir sosyal medya ya da mesajlaşma uygulamasına giriş yaptığınızda telefon rehberiniz hizmet sağlayıcının sunucularına yüklenir. Bu yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır.' denilerek iddiaların doğru olduğu belirtildi.
Zuckerberg: Emanete hıyanet ettik
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, plaftormun 50 milyon kişiye ait veriyi Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketine vermekle ve sonrasında bu verilerin ABD Başkanlık seçimlerini etkileyecek biçimde usulsüzce kullanımının önüne geçememekle ilgili suçlamalar üzerine özür dilemişti.
Zuckerberg, ABD ve İngiltere'de yayınlanan gazetelere verdiği tam sayfa ilanda, 'Emanete hıyanet ettik. Zamanında gerekenleri yapamadığımız için özür dilerim. Sizler için daha iyisini yapacağıma dair söz veriyorum.' demişti.
'Cep telefonları adları üstünde bir izleme cihazıdır'
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, 'Bireysel Facebook hesaplarını silmek, verilerin toplanması sorununu tamamen çözmüyor. Sorun sadece Facebook gibi tek bir platform, gözetleme sorunları veya halk üzerinde deney yapma değil. Sorun, insanları sürekli takip eden ve profillerini çıkaran şirketler ve haklarında toplanan, istismara açık bu geniş çaplı bilgilerin sağladığı gücün suiistimal edilmesi.' olduğunu dile getiriyor.
Privacy International'da verilerin istismar edilmesi programının başındaki araştırmacı Frederike Kaltheuner 'Facebook hesabınızı silebilirsiniz, ama hala sanal ortamda takip edileceksiniz hatta çevrimdışı olsanız bile. Cep telefonları adları üstünde bir izleme cihazıdır.' diyor. İLKHA