ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı John Bolton'ın, 15 Temmuz darbe girişimini, 'Türkiye'nin seküler anayasasını korumak için ordu içinde bir grubun eylemi' olarak yorumladığı ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı John Bolton, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece yaptığı açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'yi 'İslamlaştırmakla' suçladığı ortaya çıktı.

15 Temmuz gecesi ABD'de yayın yapan FoxNews kanalına bağlanarak Türkiye'de yaşananları yorumlayan Bolton, darbe girişimini 'Türkiye'nin seküler anayasasını korumak için ordu içinde bir grubun eylemi' olarak yorumladı.

'Türkiye'nin anayasasının, orduya devletin laik yapısını koruma görevini verdiğini' belirten Bolton, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ülkenin laik yapısını altüst etmek için elinden geleni yapıyor.' dedi.

Bolton 'Eğer darbe başarılı olursa Türkiye'yi İslamlaştırma yönünde götüren, Osmanlı halifeliğini yeniden getirmeyi ve Ortadoğu'da yeniden dominant güç olmayı isteyen Erdoğan'ın çabaları önlenecek. Ama Erdoğan kazanırsa o zaman İslamlaştırma süreci hızlanarak devam edecek.' ifadelerini kullandı.

'ABD'nin geleneksel olarak seçilmiş hükümetlerin yanında olup olmadığı yönündeki' soruya ise Bolton, 'Burada söz konusu olan anayasa.' diye konuştu. (İLKHA)