​TSK ile ÖSO'nun kontrolü altında bulunan Afrin'de hayat normale dönerken, bölgede YPG/PKK'den geriye çok sayıda tahrip edilmiş ev, iş yeri ve araç kaldı.

TSK'nın başlattığı harekat kapsamında Suriye'nin Halep kentine bağlı Afrin ilçesinde köy ve beldelerdeki halk, ilçelerinde hayatın normale dönmesinin sevincini yaşıyor. Afrin bölgesinde sokaklar yeniden canlanırken, halk ilçelerinde PKK tarafından oluşturulan tahribatın izlerini silmeye çalışıyor.

Afrin'de, YPG/PKK bölge halkını savunma adı altında yaptığı tahribatla, sivillere ait pek çok bina ve dükkanının duvarını yıkarak kullanılamaz hale getirdiği görülürken, PKK'liler kenti terk ederken halkın evleribe, iş yerlerine ve araçlarına zarar verdi.

Kent merkezinde toplu taşıma, çöp toplama ve yol yapımında kullanılan araçları yakarken, çok sayıda aracın bir arada yakılarak tahrip edildiği park yerinde, mazot artıklarının ise halen yanmaya devam ettiği görüldü.

PKK'nin sözde belediye meclisine ait araçları ve bazı dükkanları kaçmadan önce yaktığını söyleyen ilçe halkı, aynı zamanda işyeri ve evlerindeki malzemelerin ise çalındığını, mallarının silah zoruyla elinden alındığını söylediler.

İLKHA'ya konuşan Afrinliler, PKK'nin 14 yaşına giren çocuklarını zorla askere götürdüğünü belirterek, en temel ihtiyaçlarına el konulmasından, evlerine, işyerlerine ve araçlarına zarar vermesinden şikayet ettiler. Afrinliler, kentte en büyük sorunun susuzluk olduğunu söylediler.

'PKK 7 yıldır burada bize çok zulüm etti'

PKK'nin 16 yaş üstü kız ve erkekleri zorunlu olarak askere aldığını belirten Ali Kamal, şunları söyledi:

'Bizim çocuklarımızı zorla askere götürüyorlardı. Askere gitmeyenleri hapse atıyorlardı. Bize ait olan eşyalarımızı hep çaldılar. Mahallemizde bir şey bırakmadılar. Benim arabamı ve motosikletimi aldılar. Mahallemizde ne varsa hepsini aldılar. PKK 7 yıldır buradaydı. Burada iken bize çok zulmettiler. Bize ait olan eşyaları alıyorlardı. Mahallelerden, evlerden, işyerlerinden ve araçlardan vergi alıyorlardı. Benim çocuklarım çok küçük olduğu için çocuklarıma karışmadılar. Ama biz yine de korktuğumuzdan dolayı çocukların sokağa çıkmalarına izin vermiyorduk.' dedi.

'PKK asıl zulmü kendisine yaptı'

PKK'nin, Afrin'den kaçarken halkın araçlarını, evlerini, iş yerlerini yakıp kaçtığını belirten Abdurrahman Muhammed, 'Her şeyimize zarar verdiler. Herkes artık Afrin'e, eve dönmek istiyor. Evlerini, iş yerlerini onarmak istiyorlar. PKK asıl zulmü kendisine yaptı, bize yapmadı. Eğer bu zulmü yapmasalardı buraya kadar gelmezlerdi. Bakın halk yine yaşamını sürdürüyor. Ama onlar kaçıp gitti. Bu şekilde kendilerine zulüm ettiler. Bizim isteğimiz bu milletin bir an önce hayır içinde yaşamasıdır. Biz hepimiz Kürt'üz bir milletiz. Hepimiz el ele verip kendi hayatımıza devam edelim. Biz birlik, beraberlik, kardeşlik istiyoruz. Afrin ekonomik ve şehir olarak Beyrut'tan daha iyi bir konumdaydı. Afrin'de refah ve huzur vardı. Ne Kürt, ne Arap, ne Türk ve ne de diğer etnik gruplar hepimiz burada huzur içinde yaşıyorduk.' ifadelerini kullandı.

'PKK 7 yıl boyunca Afrin halkına zulüm etti'

PKK'nin 7 yıl boyunca Afrin halkına zulüm ettiğini belirten Necip Hüseyin de, 'Biz onlardan kurtulana kadar zulüm üstüne zulüm yaşadık. Biz evimizde uyurken gece saatlerinde kapımızı çaldılar. Silahları göğsümüze dayayıp ışığı yakmamıza bile izin vermediler. Silahları eşlerimize ve kızlarımıza doğrultup bizden para ve altın istiyorlardı. Bende bir miktar para vardı, ona el koydular. Kızlarımın telefonlarına el koydular. Kızlarımızın ve eşlerimizin üzerine kapıyı kilitleyip bizim namusumuza göz koyuyorlardı. Biz bu zulmün üzerimizden kalkmasını istiyoruz. Biz evimize dönmek istiyoruz.'ifadelerini kullandı.

'En büyük zararı halk gördü'

Afrin'de yaşanan çatışmalarda en büyük zararı halkın gördüğünü ve PKK'nin de halka çok büyük zulüm yaptığını belirten Yahya Mustafa ise, 'Afrin'de çatışmalar oldu. Çatışmaların ardından şehrin birçok yerinde de tahribat oldu. En büyük zararı ise halk gördü. Kimileri Afrin'i terk edip kaçmak zorunda kaldı. Bizim de işyerlerimizi açıp ne varsa hepsini çaldılar. İşyerlerimizde bir şey bırakmadılar, birçok eve de girdiler. Biz bu şekilde fakir bir halde ortada kaldık. PKK burada kalmadı, hepsi kaçıp gitti. Afrin halkına zulmetiler. PKK, Afrin'de iken bize hükmediyorlardı. Bu çatışmalarda biz çok zarar gördük. Çünkü onların elinde silah vardı, halkın elinde silah yoktu.'şeklinde konuştu.

'10 gündür suyumuz yok'

Kentte en büyük sorunun susuzluk olduğunu söyleyen Mustafa, '10 gün oldu, bizim suyumuz yoktur, susuz kaldık. Biz şu durumda ilk olarak ekmek ve su istiyoruz. Çünkü bizim her şeyimizi talan ettiler. Afrin'de bir şey bırakmadılar. Bize yardım kuruluşları bir şeyler verirse onlarla ihtiyacımız gideriyoruz. Kürt, Türk ve Arap hepimiz kardeşiz. Biz istiyoruz ki hepimiz bir olalım ve Suriye'de ki bu savaş artık bitsin. Bizim çocuklarımız hep dağlara kaçtı. Onlara da bir yol açılmasını istiyoruz. Afrin halkının çoğu sürgün oldu. Afrin halkı fakirdir. Afrin'den kaçıp gidenler bir an önce Afrin'e dönmek istiyor. Bir an önce Afrin çevresindeki bombaları temizlenmesini istiyoruz.' diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)