Tarihi doğal güzelliklerinin yanı sıra Van, Pamukkale'ye benzer travertenleri, Peri Bacaları ve şelalesi ile adeta göz kamaştırıyor.
Birçok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındıran ancak tanıtımı yeterince yapılmadığı için istenilen düzeyde turist çekemeyen Van'ın Başkale ilçesinde bulunan Pamukkale'ye benzer travertenler, Peri Bacaları ve göz kamaştıran şelalesi ilgi çekiyor.
Başkale'ye bağlı Yavuzlar köyü (Tağık) elbak mevkiinde bulunan Vanadokya Peri Bacaları, yine Başkale ilçesine bağlı Akçalı köyünde bulunan travertenler ile dağlarda oluşan oyuklardan çıkan su şelalesi adeta kendine hayran bırakıyor.
Azda olsa yerli ve yabancıların uğrak yerlerden bir tanesi olan Vanadokya Peri Bacaları, oluşum olarak Kapadokya bölgesindeki peribacalarıyla aynı güzelliği sahip olurken, peribacaların su ve rüzgarla aşındırılıp şimdiki halini aldığı biliniyor.
Başkale ilçesinde bulunan ve Pamukkale'yi andıran travertenler ise doğa harikası görüntüsüyle özellikle kış ve sonbahar mevsiminde güzel görüntüler oluşturuyor. Ayrıca yerli ve yabancıların ziyaret ettiği travertenler, kış mevsiminde de bir bölümü buzla kaplı görüntüsü ve soğuk havanın etkisiyle oluşan buz sarkıtlarıyla dikkati çekerken, travertenler fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı oluyor.
Özellikle sonbahar ve yaz mevsiminde ilgi gösterilen kükürtlü suyun çıktığı ve buz tutan travertenler, bir yandan da buz sarkıtlarıyla güzel bir manzara oluşturuyor.
Yine Başkale ilçesine bağlı Akçalı köyünde bulunan travertenlerin yanı sıra; dereden gelen suyun dağlarda oluşturduğu oyuklardan çıkan su şelalesi adeta kendine hayran bırakıyor. Ziyarette şelaleyi görenler, burada fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyor. Doğa güzelliğiyle dikkati çeken şelale izleyenlere doyumsuz bir zevk veriyor. (M.Fatih Akgül-İLKHA)