Alzheimer'ın, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülen, halk arasında bunama (demans) olarak tanımlanan, henüz kesin tedavisi olmayan ciddi bir nörolojik rahatsızlık olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, hastalığın demans yapan nedenler arasında en yaygın görülen hastalık olduğu, bu hastalıklar içinde üçte iki çoğunluğu oluşturduğunu ifade etti.

Yaş ilerledikçe Alzheimer'e yakalanan kişi sayısında artışın yaşandığı ve 85 yaşlarında yüzde 35 sıklıkta görülebildiğine dikkat çeken Tosun, Alzheimer'in beynin kayıt yapmayı durdurması sonucu unutkanlık sorunuyla hastayı karşı karşıya getiren ve davranışlarını da değiştiren bir hastalık olduğunu söyledi.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR

Alzheimer'i ortaya çıkaran çok sayıda faktör olduğunu bunların başında, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması gibi nedenlerin geldiğini ifade eden Tosun, hastalığın yavaş ve sinsi ilerlediğini belirtti.

Tosun, 'İlk başlarda kısa süreli unutkanlıklar baş gösterir. Bazı hastalar sorduğu soruları yeniden ve sıkça sorar. Bazıları içine kapanık hale gelir, çevresiyle iletişimi azalır.

Zaman içerisinde hasta günlük olağan davranış ve yaşam biçiminden farklı davranışlar sergilemeye, günlük tek başına yapabildiği işleri yapamamaya başlar. Yakınlarını tanıyamaz olur. Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, kaybolma gibi öne çıkan belirtileri vardır. Daha ileri safhalarda hasta tek başına günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz olur ve tamamen bakıma muhtaç hale gelir' dedi.

HASTA YAKINLARI NASIL DAVRANMALI?

Günümüzdeki tedavilerin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ancak iyileştirmediğine vurgu yapan Tosun, 'Hasta yakınlarından alınan öykü, hastanın muayene bulguları, beyin filmi incelemesi, kan tahlilleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık yakınması olan Alzheimer hastası değildir.

Unutkanlık yakınması olan ve ailesinde Alzheimer hastalığı olanların, düzenli zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapması, akdeniz tipi beslenmesi, sosyal açıdan aktif bir hayat sürdürmesi, orta yaşlarda hipertansiyon ve yüksek kolestrol tedavisi görmesi, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Tosun son olarak ailelere şu tavsiyelerde bulundu: '

Hastanın bakımını yapan kişiler ki genelde bu ailesi ya da yakın çevresi oluyor en başta sabırlı olmak zorundalar. Hastalığı kabul etmeliler. Hastanın sürekli sorduğu sorulara, sabırla cevap vermeli. Hastanın hislerini, korkularını paylaşmak, anlamak gerekir. Hastalığının seyrine göre doktorla birlikte hareket edilmeli. Hastaların farklı işlerle meşguliyeti sağlanmalı, takıntılı olduğu konularda ilgisi başka yere çekilmelidir. Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, hastanın tedavisinde ve hastalığın takibinde doktora başvurulmalı ve destek istenmelidir' diye belirtti.