BM'nin bir kez daha fiiliyata geçiremediği bir aylık ateşkes kararının ardından Doğu Guta'daki hava operasyonları ve sivil ölümleri hala devam ediyor.

BM'nin bir kez daha sadece kağıt üzerinde kalan ve fiiliyata dökemediği bir aylık ateşkes kararının ardından, Suriye'de Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Doğu Guta bölgesine yönelik saldırılar hala devam ediyor.

Rusya'nın destek verdiği Esed rejimi güçleri bölgedeki ilerleyişini sürdürürken, son 10 gün içinde Doğu Guta'ya bini aşkın hava saldırısı düzenlendi.

Muhaliflerin kontrolü altında bulunan ve yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı şehirde sadece son 15 günde yaklaşık bin sivil hayatını kaybetti, en az yarısı kadın ve çocuk olmak üzere iki bini aşkın kişi de yaralandı.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesine karşın Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Baas rejimi, 9 aydır bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı.

'Ejderhaya teslim etmek anlamına gelir'

İnsani krizin derinleştiği bölgede, binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk da açlık ve ilaçsızlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Gutalı hastalar için yaptığı açıklamada, 'Putin'den Doğu Guta'ya insani yardım konusunda, yaralıları oradan tahliye konusunda bize yardımcı olunmasını istedim. 'Tahliye edilenleri biz alalım, ülkemizdeki hastanelerimizde bunların tedavilerini yaptıralım.' dedim. O da buna olumlu bir yaklaşım gösterdi. Ama bu isteğimizle ilgili maalesef bir mesafe kat edilemedi. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam'a gönderildiklerine dair haberler var. Ama Şam'a gönderilmiş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir.' demişti. (İLKHA)