Okul Servis Yönetmeliği'ne ilişkin basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Soylu, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan yeni düzenlemeyi anlattı.

Okul Servis Yönetmeliği'ne ilişkin yapılan yeni düzenleme, 4 bakanın düzenlediği ortak basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından açıklanan servisler konusunda alınan yeni önlemlerden bazıları şöyle:

-Okul servislerine yeni bir yönetmelik ile yeni düzen getirildi.

-Rehber öğretmenlere servisler hususunda tutanak tutma yetkisi verildi.

-Servislerde araç takip sistemleri zorunlu hale getirildi.

-Milli Eğitim Bakanlığı, servis şoförü sertifikası verecek.

-Şoförlere hekimden her yıl rapor şartı getirildi.

-Şoförler zorunlu sertifika eğitimi alacak.

-Kişiler hakkında açılan soruşturmalar da şoförlüğe engel sayılacak.

'Biz çocuklarımızın evden okullarına gidişlerinde, okuldan evlerine dönüşlerinde anne ve babaların gözleri arkada kalmasın istiyoruz'

Muazzez Karaçay İlkokulunda düzenlenen 'Okul Servis Araçları Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Uzun süredir yapılan çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştıklarını belirterek, 'Sabah evinin kapısından yavrusunu okula gönderen velilerimizin, annelerimizin, babalarımızın huzur içinde olmaları ve evlatlarının okul dönüşünü beklerken kaygı değil güven içinde beklemeleri, çocukların evlerine güven içinde gelmeleri bizim bu çalışmamızın en temel kaynağını oluşturuyor.' dedi.

Bakan Kaya, konuşmasında herkesin en kıymetli varlığı olan çocukların güvenliği için 4 bakanlık olarak bir araya geldiklerini söyledi.

İlgili bakanlıklara ve yönetmelikte emeği geçenlere teşekkürler eden Kaya, yönetmeliğin mevcut düzenlemeden temel farkının, 'taşıma faaliyetlerinin daha güvenli hale getirilmesi' olduğunu söyledi.

Bakan Kaya, bu kapsamda servis araçlarına birtakım standartlar getirildiğini, belirli süreler konulduğunu ve taşıma faaliyetinde görev alanlarında yeterlilik ve nitelik kriterlerinin de yükseltildiğini ifade etti.

Yönetmelikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için çok temel bir çalışmanın yer aldığını aktaran Bakan Kaya, şöyle konuştu:

'0-3 yaş arası kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin kuruluşlarının denetimi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait. Bu kuruluşlara devam eden çocuklarımıza yönelik servis hizmetleri de bugünden itibaren bu yönetmelik kapsamına alındı. Bu bizim için önemli bir çalışmaydı. Bu konuda gerek sorumlu bir bakan olarak, gerek bu yaş gurubunda bir çocuğu olan anne olarak bu eksikliğin giderilmesinden büyük memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum. Bu çalışma gerçekten çok çok önemli. Bizler için 0-3 yaş arası çocuklarımız yaş grubu itibarıyla taşıma güvenliği bakımından en hassas olunması gereken yaş grubu. Bu çocuklarımızın da bu yeni düzenlemeyle taşıma güvenliğini daha da güvence altına almış bulunuyoruz.'

Yeni düzenlemede teknik standartların yükseltilmesinin önemini vurgulayan Bakan Kaya, bunu çocukların daha güvenli taşınması için hedeflediklerini dile getirdi.

Kaya, 'Biz çocuklarımızın evden okullarına gidişlerinde, okuldan evlerine dönüşlerinde anne ve babaların gözleri arkada kalmasın istiyoruz. Bunun için günümüz teknolojisinin güvenlik için sağladığı tüm imkanları da kullanmak durumundayız. Çocuklarımızın güvenliği ve huzuru için hiçbir fedakarlıktan kaçınamayız' ifadelerini kullandı.

Hangi konuda olursa olsun toplumun tümünü ilgilendiren meselelerde yapılan mevzuat düzenlemelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Kaya, dünyanın en iyi kanunu da yapılsa en gelişmiş mevzuatı da hayata geçirilse toplumsal bilinç faktörünün çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Bu konuda da en büyük destekçilerinin kamuoyu olacağına işaret eden Bakan Kaya, şunları kaydetti: 'Anne ve babalar, öğretmenler ve rehberlerin farkındalığı bizim için çok çok önemli. Buradan tüm milletimizi, anne babaları, rehberlerimizi, servis şoförlerimizi bu konuda duyarlı olmaya, hassas olmaya davet etmek istiyorum. Özellikle servis şoförlerimiz sadece birer sürücü değiller. Onların okula taşıdıkları bizlerin çocukları onların emaneti ama o emanet, o çocuklarımız aynı zamanda bu ülkenin geleceği. Lütfen trafikte bu bilinçle araçlarını kullansınlar ve çocuklarımıza bu bilinçle, bu özenle yaklaşalım.'

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Veliler rahat olsun. Çocuklarımız evden okula gidene kadar, okuldan da eve gelene kadar tüm güvenlik önlemlerini almak bizim temel sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk içerisinde hareket edeceğimizi bilmenizi isteriz.' dedi.

Bakan Soylu, çocukların ve araçların güvenliği ile ilgili ayrıntılar içeren yönetmeliğin, geçiş döneminde zorlayıcı değil dikkatli ve güvenli kurallar oluşturulduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde güvenlik ve denetim işlerinin İçişleri Bakanlığınca, servis araçlarının teknik niteliğinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü taşımalarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi ve servislere ilişkin hizmet satın alınması işlemlerinin, mülki amirlerin onayına tabi olmak kaydıyla Milli Eğitim Bakanlığınca yerine getirileceğini belirtti.

Daha kaliteli bir eğitim için sadece okulda verilen eğitimin kaliteli olmasının yetmeyeceğini anlatan Yılmaz, 'Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin evden okula, okuldan da eve götürülürken daha sağlıklı, güvenli ve iyi şartlarda taşınması kaliteli eğitimin olmazsa olmaz unsurlarıdır.' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Okul Servis Araçları Yönetmeliği'ne ilişkin, 'Esas olan düzenlemeyi yapmaktır ama daha önemli olan, yapılan bu düzenlemenin sahada karşılık bulması, takip edilebilmesi ve aksatılmadan yürütülmesidir.' ifadelerini kullandı.

Sürücünün, servisine binen çocukları takip etmek zorunda olduğuna dikkati çeken Bakan Arslan, aynı görevin rehber için de geçerli olduğunu ancak bunun da yeterli olmaması dolayısıyla çocukların sensörlerle servise biniş ve inişinin takip edilmesi, sürücünün önündeki ekrandan bunları izleyebilmesi gibi kriterlerin getirildiğini kaydetti.

Toplantının ardından bakanlar sınıfları gezerek, öğrencilerle sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ardından öğretmenler odasına geçen bakanlar burada da öğretmenlerle sohbet edip, kendi öğretmenleriyle ilgili anılarını paylaştı. (İLKHA)