​Van'da kontrolsüz ücretsiz kömür dağıtımı ve doğalgazın yaygınlaşması gibi nedenlerden dolayı zor günler yaşadıklarını belirtin Kömürcüler Sitesi esnafı, yetkililerin bir an önce yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) dağıttığı kömürleri kontrollü dağıtamadığını ve doğalgazın yaygınlaşmasıyla beraber zor zamanlardan geçtiklerini söyleyen Kömürcüler Sitesi esnafı, birçok esnafın sektörde olan daralmadan dolayı kepenk kapattığını belirtti.

Kömür ve odun sezonu olmasına rağmen işlerinin çok düştüğünü ifade eden Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan, TOKİ konutlarının kömür ihtiyaçlarını il dışından karşılamasına tepki gösterdi.

İşlerinin gittikçe kötüye gittiğini belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hasan Seyhan, 'Sezon olarak başladık yalnız eskiye rağmen işlerin yüzde 70'i yok şu anda. Kömürün tam sezonudur. Hem havalar soğudu hem de sonbahar yalnız işyerinin önünde kuyruk oluşurken şu an o durum yok. Yüzde 70'i gitti yani bunun yüzde 50'sini doğalgaz götürdü. Doğalgaza karşı değiliz çünkü bizim memleketimiz için doğalgaz iyi bir velinimettir yalnız burada karşı çıkacağımız sosyal yardımlaşmanın dağıttığı kömürdür. Yardım kömürü temiz bir şey olsaydı ona da karşı çıkmayacaktık çünkü kömür şu ki hem hismen hem de ismen zarar veriyor. Kömür ne kadar his yayarsa bundan zararı Kömürcüler görüyor. Şu anda dağıtılan Sosyal Yardımlaşma kömürleri ya hislidir ya da taştır, yanmıyor yani halkın faydalandığı hiçbir şey yok. Bizim sattığımız kömürler gümrükten Çevre Bakanlığı'nın verdiği standartların altına hiç düşmeyen kömürlerdir. Zaten gümrüğe düşse gümrük buna izin vermiyor. Bizde var olan kömürler hissiz kömürler yani kalorisi yüksek olan kömürlerdir.' şeklinde konuştu.

'TOKİ'ler Van esnafından kömürlerini alsın'

TOKİ'ye alınan kömürlerin Van esnafından alınması gerektiğini belirten Seyhan, 'TOKİ'lerin yönetimini bir özel şirket elinde tutmuş ve kömürü ithalatçılardan veya başka yerlerden temin ediyorlar. TOKİ sakinleri kendilerine göre kendi insanından kendi esnafından kömürü alması gerekirdi ve şu an TOKİ'lerin dışarıdan aldığı kömürlerdense bizde satılanlar daha ucuz daha temiz ve daha sağlıklıdır. TOKİ'lerin tekrar kendi esnafından kömür alması gerekiyor. Var olan özel şirket kömür parasını kendi cebinden ödemiyor yine kendi üyelerinden tahsil ediyor. Şimdi Normalde bizim burada zaten esnaf olarak Van Sanayi Ticaret Odası'nda bağlıyız oranın üyesiyiz. Bizim oradaki yetkililerden sadece istediğimiz buna bir çözüm getirilsin.' ifadelerini kullandı.

'Korsan kömürcülere itibar etmeyin'

Kömür sezonunun açılmasıyla beraber korsan kömürcülerin ortaya çıktığını dile getiren esnaf Mehmet Sait Yakut ise 'Yaklaşık 15 yıldır kömür sektöründe ticaretle iştigal ediyoruz. Tabii ilk başlarda dolar Kurunun düşük olması ile beraber fiyatlarımız dokuz yüzden başlıyordu şu anda hem kurun yükselmesiyle beraber fiyatlar yükselmiş durumda. Peşin fiyatlarımız sobalı kömürlerde bin lira ile bin 100 lira arasında değişmektedir. Kaloriferli kömürler ise bin 150 ile bin 250 arasında değişmektedir. Tabii bizim getirdiğimiz kömürler birinci kalite kömürlerdir. Bu kömürler hakikaten devletin koyduğu standartların çok daha üstündedir. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim sezonun açılması ile beraber artık şehrimizin değişik yerlerinde korsan kömürler satılmaya başlanmıştır. Halkımızdan bu korsan kömür satanlardan alışveriş yapmamalarını rica ediyoruz çünkü kalitesiz ve sağlıksız kömürler getiriyorlar. Evet, ucuza satıyorlar belki ama hem havayı kirletiyorlar hem de kayıt dışı ekonomiye destek veriyorlar. Halkımız toplu Sitelerin olduğu bölgelerde alırlarsa memnun oluruz.' diye konuştu.

'Van esnafına hiçbir katkısı yok'

TOKİ'lere özel bir şirket tarafından temin edilen kömürlerin Van esnafına hiçbir katkısının olmadığına değinen Yakut, 'Tabii doğalgazın gelmesi objektif bir şekilde bakarsak doğalgazın gelmesi halkımız açısından çok yararlı bir şeydir fakat biz şunu söylüyoruz bizim de bir geçim kaynağımız, bizim de kazancımız kömür ve odundan geliyor. Bizim sektörümüzün önündeki en büyük engellerden biri TOKİ'lerin özel bir firma tarafından yönetimini ele almış olmasıdır. Bunlar kömürleri toplu alıyorlar. Van esnafına hiçbir katkısı yoktur ve bir an önce TOKİ'lerdeki yönetimin yerel sakinlere devrederlerse bu da bizim ticaretimizin önünü açacaktır. Dolayısıyla orada oturanlar kömürleri kendi esnaflarından Van esnaflarından alacaklardır. Van esnaflarından alırlarsa Van kazanacaktır.' şeklinde konuştu.

'Yardım kömürleri dağıtılırken hakkaniyet gözetilmesi lazım'

Yardım kömürlerinin kontrolsüz dağıtıldığına değinen Yakut, 'Yardım kömürleri dağıtılırken hakkaniyet gözetilmesi lazım. Özellikle şahit oluyoruz mahallelere servis yapan araçlarımız bunu görüyorlar. Adamın evine doğalgaz çekilmiş fakat evinin önüne yardım kömürü bırakılmış. Yani bir an önce Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bir güncelleme yapmaları lazım. Bu yardım kömürleri gerçekten hak eden insanlara verilmesi lazım. Hak eden insanlara verilirse hiçbir sıkıntı olmaz. Memleketimiz fakir bir memleketidir, fakirlerin yoğunlukta olduğu bir memlekettir. Bu insanlara elbette devletimiz bir hizmet verecektir ama bu hizmeti verirken adaletle davranmalarını istiyoruz. Çok zor durumda olduklarında devlet kendi kurumlarına dahi yardım kömürü dağıtıyor depremde şahit olduk. TOKİ'lere verdiler. Eğer gerçekten hak edene verilirse hiçbir sıkıntı olmaz ama zengine de dağıtırsa zengin bunu yine yakmayacak ve bunu satacaktır. Maalesef bunun satışlarına da şahit olunuyor.' dedi. (Erkan Karadağ – İLKHA)

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var

Karayolu ulaşımına tedbirler geliyor! Yapmayanlara ceza var