​İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı uzman ekiplerince, 112 sağlık personellerine teorik ve pratik eğitim veriliyor.

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü sonrası İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı uzman ekiplerince, 112 sağlık personellerine adli vakalarda maddi delilere yaklaşım eğitimi veriliyor.

Van İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Halil Yıldız, olay mahallinde insanların sağlığını korurken, aynı zamanda bunun bir arka planı olan adli soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için bu uygulamanın büyük katkı sağlayacağını belirterek bu eğitimi önemsediklerini belirti.

Verilen eğitim hakkında bilgi veren Yıldız, 'Sahada yaşanan ve yaşanacak adli vakalar da 112 personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımı eğitmenlerimiz tarafından verilmektedir. Eğitimde olay yeri, olayın özelliği, intihar, cinayet, yangın, trafik kazası, patlama, terör olayları gibi gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgi personellere vermekteyiz. Bu nedenle olay yerindeki tüm delilleri korurken polisin gösterdiği hassasiyetle, sağlık görevlilerinin de olay yerindeki hiçbir delili, izi bozmadan karartmadan farklılaştırmadan olduğu gibi muhafaza etmesi gerektiği yönünde uzman eğitmen ekibimiz tarafından bilgiler verilmekte.' dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz ise bir hayatı kurtarırken başka hayatları karartmadan müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Yanmaz, konuşmasına şöyle devam etti; 'Acil Sağlık Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşımı Eğitimi Protokolü kapsamında görevli uzmanlarca, İl Ambulans Servisi Başhekimliği çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluk konusunda eğitim verilmekte. Bu eğitimler 2015 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma sonrası Türkiye'nin her ilinde verilmektedir. Bizlerde burada bu eğitimi önemsemekteyiz ve faydalı olacağına inanıyoruz. Bu uygulamada, sağlık ekiplerinin olay yeriyle ilgili, bir olay yeri görevlisi polisi duyarlılığıyla aynı hassasiyeti korumaları, bir taraftan yaralının kısa sürede müdahalesinin tamamlanıp sağlık kuruluşuna intikalini sağlarken, bir taraftan da delillerin, adli soruşturma sürecinin korunmasını aynı önemde tutan bir yaklaşım içine çalışmalarını hedeflenmektedir.'İLKHA