GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda bizde faiz yüzde 9. Bunu daha da düşüreceğiz. Çünkü benim inancım şu: faiz ve enflasyon doğru orantılıdır, faiz sebep, enflasyon neticedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,, katıldığı bir TV programında açıklamalarda bulundu.

EYT konusunda çok kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü ve teklifin Meclis’e sunulduğunu belirten Erdğan, "Yarın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. AK Parti olarak bir an önce teklifi yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir. Sorunu kökten çözmek için bir irade koyduk, bu irademizin arkasındayız." dedi.

Dünyada faizi sürekli yükselttiklerin, kendisinin de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdiğini belirten Erdoğan, "Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz. Çünkü benim inancım şu; hatırlayın Başbakanlığım dönemimde biz faizi 4,6'ya indirdik ve o zaman enflasyon da 6,4 gibiydi. Çünkü şuna inanıyordum, faiz ve enflasyon doğru orantılıdır, faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir, ben böyle inanıyorum. Alansa benim alanım da ekonomi ve neticesi ortada, uluslararası birçok toplantıda bu tezimi savundum." diye konuştu.

Enflasyona değinen Erdoğan, "Şimdi 'Biz yine indireceğiz' dedik ve bakın yüzde 86'lardaydı enflasyon, yüzde 64'e düştü. Daha da düşecek. Bütün mesele bizim buradaki istikrarımızdır, güvenimizdir. Çünkü kalıcı fiyat istikrarını tesis edeceğiz. 2022'de toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 941 milyar lira oldu, bütçe gelirimiz 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda bütçe açığımız yılın tamamında yalnızca 139,1 milyar lira oldu. Ayrıca toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik." diye konuştu.

Erdoğan, ikinci el konutlar ile ilgili destek olmak için bir çalışmanın ayrıca yapılacağını, projenin planlama aşamasının devam ettiğini, somutlaşan çalışmayı kamuoyu ile de paylaşacaklarını kaydetti. (İLKHA)
https://ilkha.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-faizi-daha-da-dusurecegiz-312205