Haber Merkezi

TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” kapsamında, Vanlı Lazlar projeleştirildi. Bir Göç İki Hikaye: Göçmen Çaykaralılar ve Yerli Özalplılar adlı proje, Özalp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Öznur Yasav ve Özge Özbek’in araştırmalarıyla hazırlandı.
Bu çerçevede, 1965 tarihinde Trabzon Çaykara’dan, Van Özalp’a göç eden 160 ailenin dönemin Van yerel gazetelerine yansıyan haberleri, ilk defa Özge Özbek ve Öznur Yasav tarafından derlenip, değerlendirildi. Ayrıca bu projede, göç eden Çaykaralıların yanı sıra Yerli Özalplılar’la da görüşmeler yapılarak, Trabzon’dan Van’a olan göçün iki tarafı da ortaya çıkarılmaya çalışıldı.

Bir Göç İki Hikaye: Göçmen Çaykaralılar ve Yerli Özalplılar adlı projenin danışmanlığını, Özalp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Hüseyin Bakır üstlendi. Proje araştırmacıları Öznur Yasav ve Özge Özbek ise proje üzerine şu açıklamalarda bulundular. Özalp Dağdeviren köyünden Öznur Yasav, “Ben bu projeyi çok heyecanlı ve istekli bir şekilde araştırdım. Bu konuyu araştırmamın asıl sebebi meraktı. Ben küçükken; Özalp Dönerdereliler için ‘Trabzonlular, Lazlar’ gibi ifadeler duyardım ve o yaşlarımda Dönerdere’nin Trabzon olduğunu sanırdım. İlerleyen yıllarda bu konu üzerine bilgi ve merakım arttı. Bu konuyu da bu yüzden en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalıştım.” ifadelerini kullanırken, Özalp Dönerdereli Özge Özbek ise “Ben Çaykaralıların çocuğuyum. Büyüklerimden nesilden nesile aktarılan göçü, en ince ayrıntısına kadar bilmek görevimdi. Bu sebeple, proje boyunca heyecanlı bir şekilde göçle ilgili her şeyi bilme ve araştırma ihtiyacı çektim.” değerlendirmesinde bulundu."