Yapımı tamamlanan Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos yolu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video yoluyla katılımı gerçekleştirdiği programla trafiğe açıldı.

Ağrı'nın büyük problemleri arasında gösterilen Hamur Deresi yoluna alternatif olarak yapılan ve yaklaşık 10 yıl süren 79 kilometrelik Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos yolu nihayet trafiğe açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı.

Kurdele kesiminden önce bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açılışını yapacağımız 70 kilometrelik bölünmüş yolun bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 9 kilometrelik Hamur çevreyolunu önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Tarihi İpek Yolu'nun önemli güzergahını 79 kilometrelik yolla güvenli ulaşıma kavuşturuyoruz. Yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yol sayesinde Ağrı-Patnos arasındaki mesafe 1 saat değil 35 dakikada kat edilecek. Projenin ekonomiye katkısı 111 milyon lirayı bulurken 835 tona yakın karbon azaltımına vesile olacaktır. Bu yol mesafelerle beraber gönülleri de birbirine yaklaştıracağına inanıyorum. Hep söylediğimiz gibi ulaşım yatırımlarını kalkınmanın temel altyapısı olarak görüyoruz. Ulaşım hatlarının tesis edilmediği yerde yatırım da üretim de istihdam da olmaz." dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, "Eğitimden sağlığa enerjiden şehirciliğe her alanda benzer yatırımları hayata geçirerek ülkemizin her köşesinde fırsat eşitliğini tesis etmek için çalıştık. Batıda ne varsa doğuda da o olacak dedik. Yıllarca milletimizin sadece canını yakmakla kalmayıp kalkınmasını engelleyenlerin devreden çıkmasıyla Ağrı gerçek kimliğini bulmaya başlamıştır. Süren projeleri süratle tamamlayarak yeni projeleri hayata geçirerek tarihi İpek Yolu'nu yeniden ihya etmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

YOLUN ÖZELLİKLERİ

Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu ile Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu'ya bağlanıyor. 335 metrelik Tutak Viyadüğü, 140 ve 150 metrelik iki köprü, 22 adet kavşak ile seyahat süresi 25 dakika azalıyor. 70 kilometrelik yok faaliyete geçiyor.



Yolda yürütülen çalışmalar ile ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Son yirmi yıldır yaptığımız yatırımlar sayesinde; akaryakıttan, zamandan, kaza maliyetlerine kadar her yıl ülkece yaklaşık 55 milyar TL tasarruf sağlıyoruz. 29 bin km ye yaklaşan bölünmüş yol ağımızın yanında 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatımız da devam ediyor. Bugün de huzurlarınızda serhat şehrimiz Ağrı’dan Patnos’a uzanan 70 kilometrelik kuzey-güney aksındaki bölünmüş yol bütünlüğünü sağlayacak. Ağrı Hamur Tutak-Patnos Yolu’nu açmanın heyecanı, mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Bu yolumuz başta tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm olmak üzere Ağrı’nın sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Ağrı Hamur Tutak-Patnos Yolu‘nun tamamlanmasına katkı sağlayan bütün çalışma arkadaşlarıma da gönülden teşekkür ediyorum. Projemizin başta Ağrı olmak üzere tüm ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos yolu kurdele kesimi ile trafiğe açıldı. (İLKHA)