Doğalgaz fiyatlarındaki dizile beraber ısınma giderlerinin geçen yıl üzerinde öngörüde bulunan uzmanı, verimli kombi kullanımı ile doğalgaz tüketiminde tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Türkiye'deki bir entegre hizmet yönetimi Teknik Hizmetler Müdürü Murat Özberk, doğalgaz faturasını azaltmak için uyarı verdi.

Özberk, evde doğalgazı verimli kullanarak; kısa vadede para harcamadan yapılacak önlemle yüzde 20 ve uzun vadeli önlemle de yüzde 32 oranında tasarrufun mümkün olduğunu belirtti.

Özberk, doğalgaz faturasından tasarruf bedeli 7'nin yolunu şöyle açıkladı:

Kombi gidiş suyu tüketiminin azaltılması

Daha düşük kombi dönüş suyu doğalgazın daha az korunmasını sağlar. Gidiş suyu sıcaklığını düşürdüğünde odaların eskisi gibi sıcak kalmaya devam eder. Gidiş suyu için tavsiye edilen sıcaklığın 60 dereceye ulaşmasıyla bazı evlerde serinlik tıslanabilir ancak istenen bir sıcaklık tekrar yükseltilebilir.

Gidiş suyu muhafazası güvenilir bir şekilde önleme az bilinen ancak çok etkili bir yöntemle birlikte evlerin yıllık gaz kullanımında yüzde 8 tasarruf sağlanabilir.

Sıcak suyu ECO modunu kullanın

Bir kazanda ön ısıtma fonksiyonu suyu sıcak her bir musluktan akmaya hazır olması için tasarlanmış. Bu da kazanmak her zaman bir miktar suyu sıcak giysiler geliyor.

Eco mod kapalıyken kombi daima istenen sıcak suyu sağlamak için kendini hazır tutar ve enerji harcar. Eko modun açılmasıyla birlikte sıcak su tüketiminde ısıtma işlevini devreye alır ve ısıtmayı başlatır. Bu sıcak nedeniyle su gelmesi biraz uzun sürüyor. Sürekli sıcak su ihtiyacı olmayan evler için bu fonksiyon açık olabilir. Böylece gaz kullanımında yüzde 5 tasarruf elde edilebilir.

Baskı kadar ısının, oda sıcaklığının düşmesinin

Enerji krizi beklentisi nedeniyle Almanya, İspanya ve Yunanistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri Kamu Binalarında ortam muhafazası 19 derece olarak sınırlandırdı. Odada kalan 1 dereceyi kaldıran yıllık gaz tüketimini yüzde 7 oranında azaltıyor.

Ev ortamının bulunduğu oda sıcakları 20-22 derece, bebek odaları 23-24 derece ve yatak odaları-mutfaklar 18 derecedir. Banyolar ise standart değer olan 20 ayarlanmalı, banyo yapmadan 1 saat önce 24 saat yükseltip sıcaklığını koruma ve banyo sonrasında tekrar standart değere ayarlayarak tasarruf sağlayabilir.

Kapı ve pencerelere havalandırma yapın

Kapı ve pencereleri kontrolsüz hava girişine karşı yalıtmak ve pencereleri mevsimine göre yaz-kış görünümüne göre ayarlanabilir enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerden evi havalandırırken ısıtma sistemini ve pencereye yakın muhafazaları kapatmak kombi dönüşü suyu sıcaklığının düşmesini engellemeyeceği için tekrar ısıtmak için harcanacak doğalgaz tüketimini azaltır.

Daha önceki bir ısıtma için tesisatınızdaki hidrolik bağlantıyla birleştirin

Radyatörde termostatik vana yoksa bağlantı yaparak enerji tasarrufu yapılabilir. Bu işlem kombinize en yakın radyatörden en uzak radyatöre doğru radyatör vanasını kısarak yapılır. Bu konuda uzman ekiplerden de destek alınabileceği gibi notlarınızı de bu işlemi yapabilirsiniz.

Panjur veya kalın perde kullanın

Güneş battıktan sonra veya geceleri yatmadan önce panjurları indirmeyecek ve radyatörlerin önünü kapatmayacak şekilde kalın perde kullanımı ısı kaybını azaltmayı ve enerji tasarrufu sağlar.

Radyatör arakalarına parlak yüzeyli ısı levhaları koyun

Isı kaybında sıcaklık farkı ne kadar yüksekse enerji kaybı da o kadar yüksek olur. Radyatörlerin taşıma gereksinimi arka yüzlerini ısıttığı için buralara parlak yüzeyli koruma levhaları çocukların enerji tüketimi azaltılabilir, böylece tasarruf elde edilebilir. Levhaların parlak yüzeyli olması da ısı ışınımına karşı yansıtma yaparak oda sıcaklığını ölçer.

Uzun vadeli 6 tasarruf seçeneği

Yılda 1 kez kombi bakımı yaptırmak, yanma çıkışını kontrol etmek, süpürmek ve aşınmamış parçaları değiştirmek, basınç kontrollerini ve gerekli temizlikleri yapmak hem cihazın ömrünü uzatır hem de enerji tasarrufu sağlar.

Çift camlı pencereler normal pencereye göre ısının büyük bir kısmını tutar. Tek camlı pencereleri çift camlı pencereye dönüştürme enerji tasarrufuna önemli ölçüde katkı sağlar.

Eski tip yoğuşmasız cihaz evden baca yoluyla atmosferde kaçan sıcak gazlar şeklindeki ısıyı boşa harcar. çalıştırma cihaz değiştirme ile cihazları yürütme.

Odayı sınırlandırıp çoğaltmak için normal radyatör vanaları termostatik vanayla değiştirilmelidir. Akıllı termostatlar, bir uygulama ile merkezi ısıtmanın kontrol edilmesini sağlar. Uzaktan kumanda internet üzerinden veya akıllı telefonlarla bluetooth üzerinden yapılabilir. İhtiyaca göre programlama yapabilir, hareket sensörü opsiyonunu da değerlendirebilirsiniz.

Isıtma hücrelerini dış hava sıcaklığına göre otomatik olarak kontrol eden, dış hava sıcaklığı düşümünde dış hava sensörleri, iç hava sensörleri ile iletişim kurarak kazan giriş suyunun bulunduğu otomatik olarak yükseltir. Güneşin açtığı hava sıcaklığı yükseldiğinde tam anlamıyla gerçekleştiğinde ve enerji tasarrufu sağlar.

Duvarlara ve tavanlara yapılacak optimum yüzey kalınlığının değişmesi ve uygun kalınlıkta izolasyon yapılması tavsiye edilir. (İLHA)