Uzmanlar, gripten korunmanın et etkili yolunun aşı olunması ve sağlıklı beslenmeye dikkat çekiyor.

Gripten korunmak için uyulması gereken 10 kuralı hatırlatan Dr. Fevzi Özgönül şu bilgileri verdi:

Grip özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikelidir. Akciğerde çoğalıp zatürreye yol açma başka tortularda da zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstü, beyin, kalp, doğum, yaygın ve şeker hastalıklarında olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ve saçak sistemi tam büyümediği dönemde yükselebilir.

  • En etkili yol tutuş aşısı olmak. Özellikle yukarıdaki bagajlarımız risk taşıyan kişiler mutlaka aşılanmalıdır.
  • Aşı yapılması sadece gribe karşı koruma yapmayacak aynı zamanda grip sonra gelişebilecek diğerinden ( Bronşit ve zatürre gibi ) gelişmeler de önlenmiş olacaktır.
  • En iyi ikinci koruma yöntemi sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenme beslenmemizde hemen aklımıza bol salata, meyve gibi elde edilebilir. Ancak özellikle kış koruması zararları için hem bitkisel hem de hayvansal proteinlerden beslenmemiz gerekir.
  • Bağışıklık ürünlerini tahıllar için C vitamini ve özellikle içeriğini zengin besinler ile beslemek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal ve mandalina mükemmel bir C vitamini noktasına. Çinko için ise Ispanak, kuzu ve sığır eti, badem, mantar, kabak takımları, susam, fasulye, kuru fasulye, şişirmek, kabak, hindi eti ve tavuk göğsü eti tüketebiliriz.
  • Grip en çok çözdüğümüz havadan geçer. Bu nedenle havalandırması yetersiz ve çok kalabalık ortamlardan uzak durmamız bizi gribe karşı korur.
  • Gribin bulaşmasının bir diğer yolu da elelerimizdir. Özellikle buralarda dolaşırken veya bir mağazada, alışveriş merkezinde gezinirken, ellerimizle dokunabileceğimiz bir binae ( asansör asansörü, merdiven tutacakları, kapı kolları, kaldırılabilen duvarlar gibi yüzeyler, duraklarda bulunan direkler gibi ) dokunmamaya özen gösterelim veya dokunacaksak elimize bir yere girerek dokunmadan ve sonrasında bu alanları hemen çöpe atmak iyi olacaktır. En sık veya ile bulaştığını unutmayalım ve giderken ellerimizi asla ağız ve burun bölgesine götürmeyelim. Götüreceksek mutlaka temiz bir kağıt çevrelerini kullanalım.
  • Başkalarının sağlığı için eğer hapşıracak veya sümküreceksek mutlaka temiz kağıt bir çevrelerini kullanıp bunu da hemen çöpe atmamızda faydası vardır.
  • Yolda karşılaşmamız yakın tanıdığımız bile olsa arkadaşlarla asla öpüşmememiz gerekir. Çünkü eo bizim hasta olup olmadığımız ne de biz onun hasta olup olmadığını bilmiyoruz. Siz öpüşüp kucaklamak için hamle yapmak, karşınızdaki kişi hasta bile olsa bazı nezaketen kendini geri çekemeyebilir. Bu durumda hastalıktan kurtulmaya imkan bulur.
  • Ellerimizi sık sık yıkamaya çalışmalıyız ve çabaladığımız yerde kendimize özel bir bardağımız yoksa tek anlamadığımız bardakları tercih etmemiz gereken mikropların bulaşmasını engelleyecektir. Ayrıca edindiğimiz yılları karşılamak kalem gibi kırtasiye malzemelerine de itina ile yaklaşmalıyız. Mümkünse kendilerine özel olanlarını sadece kendi kendine kullanmak için dinleme kuralları.
  • Kış bahçeleri giyim tarzımız da vücut korumamızın düşmesine neden olabilir. Bu nedenle ne derece zor olsa bile kapalı ve sıcak bir ortamda bulunduğumuzda üzerimizde fazla olan palto ceket gibi kıyafetleri çıkararak dışarı çıkarırken de bunları giyerek üzerindekiun lüzumsuz yere terlemesine veya soğukta kalmamamız gerekir. (İLHA)