Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyon sonucu, kuraklığa dayanıklı çavdar üretimi azaldı.

2012'de Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde Çavdar Islah Projesi çalıştırıldı.

Bakanlığın web sitesindeki sonuçlara göre proje kapsamı, kötü toprak şartları, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı adaptasyon gücü yüksek olan çavdarın kuraklığa dayanıklı bir türü yeteneğine sahiptir.

Enstitü bünyesinde sürdürülen çalışmala yeni üretilen tür için açık tozlaşan bir şapka, tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne gönderildi. Tescil işlemlerinin 2023'te tamamlanması bekleniyor.

Çavdar, genellikle 3-4. sınıf arazilerin tarıma açılması için önemli bir serin iklim havalandırması olarak görülüyor. Kötü toprak şartlarına dayanıklı olan ürün, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı da adaptasyon direnciyle ön plana çıkıyor.

Çavdarın büyük parçası üretilen ülkelerce tüketildiğinde, dünya çapında büyük bir ticaret bulunmuyor. Türkiye, çavdar üretimi açısından ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Ülkede çavdar yıllık yaklaşık 300 bin hektar alana ekilirken 300 bin ton civarında ürün alınıyor. Üretilen çavdarın büyük kısmı ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ürün, son yıllarda yeşil ve hasıl kuru ot olarak silaj çıkmaya başladı. (İLHA)