Kasım Kekli/Vanolay

Peygamber Sevdalıları tarafından Van'da düzenlenen "Kasım Ayı Sahabe Ayı" programında konuşan İlahiyatçı-Yazar Mehmet Göktaş, ümmetin Ebu Ubeyde bin Cerrah gibi emin insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından 2015 yılında ilan edilen "Kasım Ayı Sahabe Ayı" kapsamında ilk 4 yıl sırasıyla 4 halife işlenirken sonrasındaki yıllarda ise aşere-i mübeşşereden sahabeler işlenmeye başlandı.
"Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla Türkiye genelinde düzenlenen programları kapsamında İstanbul'un farklı ilçelerinde de sahabelerden Ebu Ubeyde Bin Cerrah anlatılmaya başlandı.
Peygamber Sevdalıları Van Ticaret ve Sanayi Konferans Salonunda yoğun katılımla düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Program, Özlem Ajans sanatçılarının sahabeler üzerine bestelenmiş eserleri seslendirmeleri ile devam etti.
Okunan eserlerin ardından programda bir konuşma yapan İlahiyatçı Yazar Mehmet Göktaş, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vessellem), Ebu Ubeyde Bin Cerrah üzerine çeşitli misaller aktardı.

Biz ahir zaman ümmetiyiz ahir zaman ümmeti denilince maalesef bazılarımızın aklına olumsuz kötümser bir takım algılar geliyor önce bunu çok yanlış bir şey olduğunu belirterek başlamak istiyorum.
Kardeşlerimize aynı zamanda şahit ümmetiz. Bu ne demektir İşte biz sizi bu şekilde vasat ı dengeli bir ümmet kıldık Siz bütün insanlık üzerine şahit olasınız. Resulde sizin üzeriniz üzerinize şahit olsun diye buyuruyor “Allahu Teala. Kardeşler bunun anlamı şudur artık Kıyamet gününe kadar peygamber gelmeyecek o halde nebilerin Hatemi sonuncusudur. Kardeşler şunu düşünebilirsiniz, Niye artık peygamber gelmeyecek. Beş on bin kişilik kabilelere bir de peygamber gelmişken ad kavmine medyene ve benzeri kavimleri peygamber gelmişken neden Artık bize peygamber gelmeyecek niye 8 milyar insana 1 milyar fazlasını Çinde 1 milyardan fazlası Hindistan'da, Avrupa'da, Sibirya'da Dünyanın her tarafında 8 milyar insan var ve bu insanlara 1450 yıldır peygamber gelmiyor niye gelmiyor. Elbette Bu soruya cevap verebiliriz. Allahü Teâlâ ahir zaman deyince aklımıza kötü şeyler geliyor Allah Teala küçük kavimlere bile peygamber göndermişken bu kadar insana Merhametsiz olması düşünülemez. bunun birinci sebebi biz varız. Zebaniler ahret’te insanları bölük bölük, ateşe attıkları zaman onlara Aynı zamanda şu soruyu sorarlar “size içinizden bu günü hatırlatan haber veren kimse gelmedi mi, onlarda bir şeyler diyecekler.
Ama ben de diyorum ki 1920-1940-1970-2000 yılında bu zaman dilimi içerisinde Cehennemi hak eden insan yok mu? Elbette ki var onlara da aynı soru sorulacak mı? Elbette ki sorulacak size Allah'ın ayetlerini hatırlatan birileri gelmedi mi onlar da diyecekler ki yok. Bizden önce Muhammed diye birisi geldi ama bilmiyoruz. Ama bizim zamanımıza hiç peygamber yoktu diyebilirler onlara denilecek ki Peki Sizin zamanınızda sizin köyünüzde Sizin fabrikanızda sizin Bulunduğunuz yerlerde Muhammed Ümmetinde hiç kimse yok muydu yani son peygamberin Mesajını size ileten kimse yok muydu .
Hz. Peygamberin son peygamber olmasının sebeplerinden bir tanesi de bir daha hiçbir peygambere ihtiyaç olmayacak birincisi meseleyi irdeleyelim niye biliyor musunuz Çünkü o peygambere verilen kitap bir tek harfi harekesi hareketi değişmeden Kıyamet gününe kadar devam edecek yeryüzünde hep olacak yeryüzünde hep Allah'ın kitabı Kur' an olacak başka başka, sadece Kur'an-ı Kerim değil varlığını sürdürecek olan, o peygamber de var olacak.
nasıl olacağına bakacak olursak Hz. peygamberin hayatında karanlık hiçbir yanı yok çünkü Kıyamet gününe kadar onun risaleti peygamberliği devam edecekse Elbette ki değişiklik görülmeyecek.

Çevresi onun her hareketini Sabah yataktan kalkıp akşam tekrar yatağa girinceye kadar abdestinden yemesinden içmesine her şeyi kayıt altına alır Kıyamet gününe kadar hiçbir eksiklik söz konusu değildir Onun için bir daha peygambere hiçbir peygambere gerek olmayacaktır .niye anlatıyorum Müsaadenizle şöyle bir konuya değineceğim niye Hazreti İsa son peygamber olmadı veya Hz. Yahya son peygamber olmaz veya aynı zamanda yaşayan Hz. Zekeriya olmadı Yani onların hiçbir tanesini ayırmıyoruz .Hz İsa 5 büyük peygamberlerden ulul azm peygamberden birisidir onun izzetinden hiçbir şeye dokunmuyorum . Çünkü o ne eş olabilmiştir ne baba olabilmiştir ne komutan olabilinmiştir ne Tüccar olabilmiştir Çünkü ona o fırsat imkân verilmedi o zaman putperest Roma İmparatorluğu vardı ve onu tabir caiz ise kırmızı bültenle arıyordu onu öldürmek için arıyorlardı Hz.Yahya da aynı şekilde o örnekli sergileyemedi.
Konuşmasına daha sonra Ebu Ubeyde Bin Cerrah'ın özelliklerine değinen Mehmet Göktaş Hoca, Ebu Ubeyde Bin cerrahi biraz böyle değişik bir insan olarak tanımamız gerektiğini belirtti Buna örnek olarak ise ,Hz Ömer halifeliği döneminde insanlarla bir mekanda toplanmış konuşuyorlar Allah sizin duanızı kabul edecek olsa siz Allah'tan ne talep ederdiniz birisi ben bu evin dolusu altın ve mücevherim olmasını isterdim bu mücevherlerle ne yapacaksın diye sorulduğunda bunlarla ümmetin bütün fakir ve yetimlerini doyuracağım dedi diğer bir tanesi yine buna benzer bir talepte bulundu bu sefer orada bulunanlar ya Ömer Peki sen ne isterdin diye sorunca ben bu oda dolusu Ubeyde Bin cerrahların Muaz Bin cebellerinin olmasını isterdim bunlarla ne yapacağımı soracak olursanız ümmeti bunlara teslim edecektim. Kimisini komutan Kimisini Vali Kimisini ümmete sahiplik yapacak konuma getirecektim. Ebu ubeydeyi ümmetin Emin'in Emin'i kılan Hadise ise Necla Hıristiyanlarının Medine'ye gelip Müslüman olmaya dair hususları dinledikten sonra Müslüman olmayıp ama bununla beraber İslam’ın otoritesini tanıyıp kendilerine Emin bir insanın tayin edilip bu insana mallarının fidyesini vergisini cizyesini verebilecekleri Emin bir adam vermelerini Hazreti peygamberden istiyorlar.
Hz Peygamber necran Hıristiyanlarına Yarın sabah namazından sonra buraya gelin sizinle beraber Emin birini gönderip istediğinizi yerine getireceğim. Hazreti Ömer rivayet eder ki ben hiçbir zaman riyaset konusunda öne çıkma konusunda liderlik konusunda bir Arzum olmamıştı ama o gün Hz Peygamberin size ümmetin eminini vereceğim dediği zaman i çimden İnşallah o insan ben olurum diye geçirdim ve sabah namazında herkes dizleri üzerine otururken Ben hafiften böyle doğrulur gibi Hz Peygamberin beni görmesini isterdim ama Hz. Peygamber beni gördüğü halde benim yerime arka sıralarda bulunan Ebu Ubeyd Bin cerrahi çağırarak gel ya Ebu ubeyde dedi ve onları necran Hıristiyanlarıyla beraber gönderdi. daha sonra sana Şam seferi olduğunda Oraların fethedilmesinde Ebu Ubeyd’e Bin cerrahının önemini katkısı oldu onun geldiğini orada komutanı olduğunu öğrenen Hristiyanlar Ebu ubeyde'nin adaletini daha önce gördükleri için hiçbir kuşu göstermeden savaşmaya girmeden teslim olmayı kabul ettiler ve Fethi o şekilde gerçekleşmiş oldu. Bir de unutmayalım ki her zaman Ümmet içerisinde birinci Adam olmanın arayışı vardır herkes Lider komutan Olmak İster ama Ebu Ubeyde'nin hayatına baktığımız zaman ikinci Adam konumunda ümmete ne kadar fayda verdiğini açık bir şekilde görüyoruz. o Hazreti Ali Hazreti Ebu Bekir'e biat etmeden önce ortaya çıkabilen kuşkuları bertaraf etme adına Hz Ali'ye gitmiş ve Ey Ali Ebubekir Karanlıklar içinden kendisine varılacak bir insan değildir ve sen Ey Ali aydınlığın kendisine karanlık görüleceği bir insan değilsin veciz ifadesiyle aradaki sorunun giderilmesinde önemli rol oynamıştır bu konuşmadan sonra Hz Ali diğer gün bütün sahabeler oradayken Hz Ebubekir'e gelmiş ve ona biat etmiştir bu davranışı ile Ümmet içerisinde ihtilaf çıkarmaya çalışanların çabalarını da bertaraf etmiştir. İttihadul Ulema üyesi Muhammed yıldız dua ederek son buldu.