Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (VEAH) ilk defa yapılan ve 14 saat süren skolyoz (omurilik eğriliği) ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

Van'ın Çatak ilçesine bağlı Görentaş Mahallesi'nde ikamet eden 19 yaşındaki Bedih Sarıbulak, omurilik eğriliği şikâyeti ile geldiği Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan skolyoz ameliyatı sonrası sağlığına kavuştu.

video

Yapılan ameliyat hakkında konuşan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Operatör Dr. Merih Can Yılmaz, skolyoz ameliyatının Van'da ilk defa gerçekleştirildiğini belirtti.

Hasta Bedih Sarıbulak'ın omurilik eğriliği ve yürüyüşlerde ağrı şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

Van'da ilk defa skolyoz ameliyatı yapıldı

“Yapılan tetkiklerde hastada 68 derece görünen bir skolyoz saptandı. Bizlerde bunun altında yatan sebeplerini araştırdık. Bütün beyin ve omurilik MR taramaları yapıldı ve gergin omurilik sendromu saptandı ve bu gergin omurilik sendromuna bağlı olarak skolyozun geliştiğini fark ettik. Hasta ve yakınları, ameliyatın riskleri ve oluşabilecek komplikasyonlar noktasında bilgilendirildi. Hasta yakınının ameliyatı kabul etmesinden sonra öncelikle gergin omurilik sendromu ameliyatı yapıldı. Hastanın gergin omuriliği serbestleştirildikten sonra skolyoz cerrahisine geçildi. Skolyoz ile hastanın sırtına daha önce ölçülmüş poliaksiyel vida sistemi yerleştirilip, manevrayla skolyoz açısı düzeltildi. 68 derece gibi yüksek derecelerde, bir anda hastanın açısı sıfır dereceye getirilemiyor. Zaten amacımız hastayı 30 veya 20 derece açılarına getirmekti. Şuan ki açısını 22 dereceye kadar düzelttik. Herhangi bir komplikasyon gelişmedi ve hastamız şuanda taburcu aşamasına geldi.” dedi.

Van'da ilk defa skolyoz ameliyatı yapıldı

Özellikle ağır bir yük taşıdığında ya da uzun bir yol yürüdüğünde rahatsızlandığını çok rahatsız olduğunu belirten Bedih Sarıbulak ise “Ağır bir yük taşıdığımda, yattığımda, kalktığımda rahatsız oluyordum. Uzun bir yol yürüyemiyordum. Şimdi ise kendimi çok daha iyi hissediyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)